2020. január 9., csütörtök

Kínzott a minta rúdja alatt

És akkor most következzék az idokolatlan ska-idézet, a kulturális felvilágosítás, miszerint népnevelési ízlésfejlesztés jegyében. mert azt tapasztalaom, járva országot-világot... izé, a környező utcákat és boltokat, hogy az istenadta nép rém műveletlen, lakodalmas mulatóst bőget kihangosított telefonja által, valamint környezetszennyező jelleggel. Nyilván mert ideológiailag képzetlen, holott a nemzetközi helyzet fokozottan ööö... fokzódik, az imperialisták minden eddigit felülmúló módon imperiálnak, Közepesnél Kicsit Nagyobb Grofóval és bűnszövetségben elkövetett tettestársaival ízlésterrorizálva a dolgozó tömegeket, vagyis a lakóságot.

Az ilyen bomlasztó métely ellen hatásos ellenméreg az osztályharcos ska, úgy is mint a jamaikai dolgozó tömegek ópiuma. Pontosabban, vagyis ez esetben a spanyol dolgozó nép ópiuma, hisz a Ska-P elvtársai jó elvtársak, minek következtében a nacionálfrankóista helyi reakciósok nem is szeretik őket, de a forradalmi Dé-Amerikában elég népszerűek. Ebből is látszik, hogy a munkásosztály küzdelme az elnyomás ellen nemzetközi dimenzókban zajlik, legalább is ahol értenek spanyolul, vagy majdnem, mint mondjuk a portugál braziloknál.

A zenei együttes egyébként madridi, erősen balos fazonokból áll, de hogy most akkor Real vagy Atletico szurkolók-e, arról nincs információ. Pedig ez legalább olyan fontos, mint hogy melyik párt neve mellé rajzolnak faszt a szavazólapon.



És mivel csak néhány kukott tudok spanyolul (vagyis nem igaz, hogy egy kukkot sem), nem igazán értem a szöveget, bár kétségtelenül tetszik a hangzása. Úgyhogy ezt itt alant a gugli fordító ordította ki magából. A szöveg tényleg elég munkásmozgalmi, a gyári rabszolga csendjétől (és hát gyárakban én is tapasztalt vagyok) az embertelen körülmények perfektül felmndják az egészet, egy - a szöveg viszonylatában - teljesen indokolatlanul vidám zenével. Vagy lehet, hogy a zene épp ellenpontoz, kompenzál, valahol a csakazértis-paradigma meg a sírva vigadás között félúton. De a címben kiemelt sor nem tudom értelmezni, a mi a fene az a 'minta rúdja'?

Nem panaszkodhat, az élet nagyon rossz, egy másik meg tudja csinálni érted
A koldulás félelme legitimálhat
A gyári rabszolga csendje
Indulok újra időben
Ugyanazon dal lejátszása
Ellenállnod kell a túléléshez
Összehangolt ütemben mindenki a gyárban
Felrobbanhat, beteggé és szorongássá teszi
De soha ne hagyja ki a ritmust
Ön egy munkaszerződés tulajdonosa
Embertelen körülmények között
A gyárban
Bérelt, hogy megőrizze az életet
A sebét nyalta
Kínzott a minta rúdja alatt
(Azt használják, hogy az ideje már a végére érkezzen)
Bérelt, hogy megőrizze az életet
A sebét nyalta
Kínzott a minta rúdja alatt
(Ön már használt, és nem tudta meg.)
Ön elhozhatja a boldogságot
És lemondással fogadja el
Mi az ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése