2020. október 22., csütörtök

Érted világ forr a dalom

Holnap lesz az '56-os népfelkeléses forradalom ellenévfordulója. Vagy mi. Az ember azt gondolná, hogy ez azért nem volt annyira régen, hogy ne legyen eléggé dokumentál az egész, beleértve  a megtorlást is. De a tévesen politikai elitnek nevezett bagázs (akik főleg gazdasági elit, csak a politikában kenik magukra a könnyű pénzt) mindig is megtett mindent, hogy az istenadta nép ne a történelemmel szembesüljön az úgynevezett nemzeti ünnepeken, ha az ő hatalommechanikai értelmezésükkel.

Amúgy meg az egész forradalom ünneplésnek van egy határozott nonkomform értelmezése, ami nekem a déli brokkolikrémleves fogyasztása közben jutott eszembe.Nem mondom, hogy a brokkolitól volt, bár kétségtelenül addiktív zöldség (különösen a bántott brokkoli, amit panírral is aláznak), szóval lehet valami tudatmódosító hatása. Vagy simán csak még mindig anarchista vagyok.

De az jutott eszembe, hogy kicsit paradox egy forradalmat ünnepelni, különösen ha a vérbefolytás esete is fennforog vele kapcsolatban. Ugye úgy kezdődik a sztori (bármelyik), hogy már annyira elbaszott volt a helyzet, hogy csak durva erőszakkal lehetett az elnyomó hatalmat megregulázni. Vagyis egy komplett társadalom hagyta elnyomni az aktuális rezsimet, és széles tömegek addig mondogatták, hogy még nem olyan rémes a helyzet, míg kurva rémes lett. És akkor jöttek géppisztolyos karhatalmisták, kiszállva a lázadók ellen, akik már otthon a konyhakövön bütykölték a házi bombáikat, és a Moltov-koktélról már rég nem gondolták, hogy kis színes esernyővel kéne szervírozni. És a géppisztolyosok már korábban is jártak emberekért, csak még  inkább csendben, este, és nem rendeztek sortüzeket sugárutakon. (Pedig a sugárutakat például épp azért preferálta Louis Bonaparte, avagy III. Napóleon, hogy a párizsiaknak legközelebb forradalomni támad kedvük, akkor a szép széles sugárutakon remekül lehessen kartácstűzzel oszlatni.)

És hát egy forradalom sosem nem világ normális menetéhez tartozik, hanem kényszermegoldás, mikor elfogynak a civilizált ellenállás eszközei. Nagyon kevesen szeretnének az utcákon fegyveres földharcba bocsátkozni, nyilván vannak ilyenek is, de a többség az  mindig csak viszonylagos jólétben szeretnének nyugodtan élni, a forradalmak jól mutatnak a filmeken, de egész más ha egy tank parkol az autóbeállódra. És a forradalmak rendszeresen elbuknak, és persze, legalább megpróbálták, de híres közhely szerint a forradalom fölfalja saját gyermekeit, Robespierre vagy Trockij mesélhetne.

És a végén jönnek a korrupt politikusok, és nem csak a forradalom maradék gyerekeit falják föl, de magát a forradalmat is, aztán nagyjából egész megyéket. Szóval ha egy öltönyös potentát elkezd egy forradalom hősiességéről, meg nemességéről beszélni, akkor a képmutatás egy különösen aljas, minősített esetét valósítja meg. Márpedig ezt fogják tenni, teli szájjal, és még az is lehet, hogy hisznek majd maguknak. Mostanában mindig szoktak...

Robespierre kivégzése (commons, wikimedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése