2020. október 6., kedd

Van Halen

Most olvasom (alig egy órás hír), hogy 65 évesen meghalt Eddie Van Halen (született Edward Lodewijk van Halen). Nála indokolt az elcsépelt kommentpoén, hogy kár érte, szerettem a zenéjét. Hisz gitáros volt, de olyan, hogy nélküle ma biztos máshogy festene a komplett rockzene, amit azért tényleg csak maroknyian mondhatnak el magukról. A dobos testvérével alapított, magukról elnevezett zenekar tényleg legenda lett, nem kis részben épp Eddie sajátos gitárstílusának és technikájának köszönhetően.

ultimateclassicrock.com

És akkor most ideszúrom a Star Fleet-et, aminek a borítójára láthatóan az van írva, hogy Brian May + Friends, de a barátok alatt elsősorban Eddie-t kell érteni. Valamikor 1983 tavaszán Brian May (ha valaki eléggé el nem ítélhető módon nem tudná: a Queen gitárosa) és Eddie pár másik zenésszel összejött egy Los Angeles-i stúdióban némi örömzenélésre, de a biztonság kedvéért ment végig  felvétel is. És annyira jól sikerült a cucc, hogy végül kiadták egy alig félórás EP-n, összesen három számmal, amikből ez az első. Eredetileg egy japán sci-fi anime sorozat főcímzenéje volt, azt dolgozták fel a jelentős gitárhősök, mert a Nagy-Britanniában Strar Fleet címen futó sorozat volt May akkor alig ötéves fiának a kedvence. Amúgy jól hallható, mikor ki virtuózkodik épp a hangszerével, a hangzásuk és a stílusuk is kilométerekről felismerhető. (Ja, és nekem meg megvan ez a lemez bakeliten, akarom mondani vinylen, még Bécsben vettem, majdnem harminc éve, lelkes tinédzserként, a Motorhead Overkill című klasszikusával együtt.)


A zenekar már egy ideje nemigen létezett, tekintettel arra, hogy EVH már tíz éve küszködött a torokrákkal, ami végül elvitte, és jellemző módon még a betegségét is a zenészi működésével kötötték össze. Mondván, hogy nem azért lett épp torokrákos, mert világ életében erős dohányos volt, hanem mert túl sokszor vette a szájába a fém pengetőket. Hogy ez tényleg így volt-e, tudja a fene, de mint magyarázat nagyon rakkendroll. Mint amilyen ő maga is volt.

Ezt is az is ismeri, aki nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése