2020. október 7., szerda

Kancellári vezérlés

 Olvastam az interjút a HVG-n a fazonnal, aki gépesített lövész ezredesből lett a Színművészeti "kancellárja". A beosztásánál azért az idézőjel, mert a komisszár lenne a szabatos kifejezés, a mindenféle egyetemek főlé maga a pártvezér és kancellár ültette a megbízottait, hogy a nagy egyetemi autonómia mellett azért legyen póráz is, melynek ő áll a jobbik végén. Gyakorlatilag a kancellárok kezében van a kasszakulcs, így nélkülük szinte semmiről nem dönthet a rektor vagy a szenátus. 

Így aztán  vicces volt az egyik kommentelő felvetése, hogy mondjuk Nyugat-Európában elképzelhető-lenne-e, hogy egy volt főtisztet nevezzenek ki egy művészeti egyetemnek gyakorlatilag az élére. Nem igazán, hiszen ez a fajta rövid pórázon tartás ott eleve ismeretlen, szóval nem azon csodálkoznának, hogy kerülhet oda egy gépesített lövész, hanem hogy mi a francnak kell kancellár egyáltalán. (Amúgy pont azért, amiért például a megyei kormánymegbízottak, ők a Főnök által kegyúrként kijelölt kortárs tanácselnökök, a papíron még létező megyei közgyűlések dolga meg a kussolás, a kussolva bólogatás, és az örülés annak, hogy lám milyen jól megfizetett kis kádertemetőbe kerültek, ahol legalább dolgozni sem kell. A "kis pénz, kis foci" mintájára ez a "közepes pénz, focizzon más" elve.) Ahogy a megyéknél a kormánymegbízott az úr, az egyetemeken a kancellár képviseli, hogy "ez az én bulim, itt én sikítok!" A rektor meg a szenátus elbabrálhat tanrendekkel, akkreditációkkal, meg hogy Ló Ede lehet-e adjunktus, de ha kifogy az Esztétikai Belsőségfeldolgozó tanszéken a nyomtatópatron, vagy a tanszékvezető belehány a  szolgálati laptopjába, akkor  sok helyen a kancellár titkárnőjén keresztül vezet az út a beszerzéshez.

Innen nézve a linkelt interjúban nyugodt lélekkel mondja azt a gépesített lövész (aki jogász is), hogy ő aztán kurvára nem ért a művészeti kérdésekhez, igazából az oktatásszervezéshez sem, de neki ez nem dolga, ő az igazgatásért felel. Az igazgatás pedig ma annyit jelent, hogy kritika és gondolkodás nélkül végrehajtanak mindent, és ha már tényleg nyakig ér a szar, akkor felszólnak a Belső Párthoz, hogy kéne egy törvénymódosítás, okosba' és sürgősen.

Amúgy Szarka nertárs legalább az oktatásszervezéshez érthetne, hisz korábban a főkatonai egyetemen volt "évfolyamparancsnok" meg a kollégiumban(!) századparancsnok, én igazából csak a mostanában divatba jött kórházparancsnok titulust hiányolom a CV-jéből, ha már ennyire multifunkcionális a pali.

vicceskep.blogger.hu

Az interjúban viszont nagyjából hosszan nem mond semmit (na ja, legalább meglátszik rajta a jogi végzettség, nem volt hiábavaló az a sok magolás), csak a központi direktíva mentén öblöget közhelyeket, hogy ő közvetíteni szeretne, nyitott a konszenzusra, valamint többszörösen aláhúzza, kiemeli és megerősíti, hogy blablabla. Konkrét kérdésekre nem válaszol, a saját költői kérdéseire is csak terel, fő mondanivalója az, hogy iminimiszemnimi juvap suvaminimi. Ami végül is nem olyan rossz, elvégre lövethetne is, ha már a szakképzettsége megvan hozzá.

Szarka nertárs az ideális szarkenő bürokrata, a bármibe beleálló örök "igazgatási szakember", akinek nem hogy hivatalból nem lehet véleménye arról a szemétdombról, ahová kapirgálni küldik, de már privátim sincs. Minek is, holnap már máshol kell igazgatnia, például a Balettintézet vagy a Szabó Ervin Könyvtár működéséből is fájdalmasan hiányzik a katonás fegyelem, a lepapírozások precíz végrehajtása dokumentálásának lepapírozása. A könyvtárosok például szabotálják a reggeli eligazításokat,  röhigcsélnek az állománygyűléseken, és a könyvtárparancsnokok rendszeresen kardigánban szemüvegesek.

Az SZFE új kancellárja az a típus, aki bármilyen rendszerben megél, legfeljebb a bukás után széttárja a kezét, hogy kérem én parancsra tettem! Azt mondták, hogy vagonírozni kell, így hát vagoníroztattam, de hát mit tehettem volna, én kérem nem vagyok, politikus, nem értek a zsidókérdéshez, nem ez volt a dolgom... Na pont ennek a mentalitásnak kellene már végre eltűnnie a fenébe, az ég óvjon mindenkit a mindenhez lojális, a világot kizárólag íróasztal mögül értelmezni tudó  bürokratáktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése