2022. szeptember 11., vasárnap

A legnagyobb magyar maffiafilm

Én már tényleg hanyagolnám a politikát, csak az nem hagy békén engem. Egy rendes államban mondjuk azt se kellene tudnom ki  miniszterelnök (az állami főbürokrata, ügyintéző) csak ha érdekel. De ebben a személyi kultuszban, amibe csak úgy halkan beleléptünk, már nem engedheti meg magának ezt a luxust senki, aki már nem óvodás (az elsősöknek a felcsúti személyes üdvözletével érkezhet olvasókönyv), és még nem demens, vagy nem épp a zárt osztályon képzeli magát Napóleonnak. Utóbbi mondjuk biztos benne, hogy ő a vezér és nem is érti, ki ez a kövér téeszelnök a híradóban?

Mert a Felcsútok Géniusza jellemzően kövér téeszelnöknek szokott öltözni, de a sajátjai közt sérelmünkre elkövetett törzsi gyűléseken inkább kövér maffiózónak. Szerintem mindkettő őszinte viselet a részéről, hisz egyesíti magában mindkét szerepet. Van bennük valami a Családra jellemző működésmód, a zártkapus autodafé-től a "minél nagyobb az autóm, annál nagyobbat ütök" arroganciájáig. (Hogy most ne idézem ide nagyon a nagy autó és szerényebb altesti képességek - nyilván irigykedésből fakadó - népi bölcsességét. Pláne mert a Don kisbusszal jár.)

444.hu

Egyébként értem én, hogy kellenek ezek az összetartások, mint most a "polgári" "piknik", vagy korábban Posványos meg a Tranzit "fesztivál", bár az nem világos, miért kell zárt kapuk mögött fényesre nyalni a főnököt, ha van egy nagy csomó ember ebben a lángoktól ölelt geopolitikai realitásban, aki szintén szívesen megtenné ezt, vagy legalább is kedvtelve nézné.

Az egész olyan kicsit, mint a Torrente-filmekben (talán az elsőben volt), hogy "Én kiverem neked, te kivered nekem, de semmi buzulás!" Egy ilyen piknik az valami észosztás lehet a holdudvarnak, bográcsozással, de akinek a vén bunkó Nagy Feró, meg a Rákai Filip Kálmán a szellemi holdudvara, az azért nem sok észt tud kiosztani a nagyjából sehova.

Személyes kedvencem a 444.hu videójában az a felejthetetlen pillanat (az után, hogy valami kormányzati franctudjaki nem bírja rendesen betolni a pörköltöt), mikor Rákay nertárs, napszemcsis al-maffiózóként közli, hogy ő most nem foglalkozna ilyen hülyeségekkel, hogy válság és megszorítások, ő két napja fejezte be a valaha volt legnagyobb magyar filmet. Ezt a Petőfis izét. De bazmeg, hogy a LEGNAGYOBB magyar film???

Még a vágás sincs kész, az meg, hogy mekkora nagy egy film, azt a kritikusok, a közönség, meg az idő szokták eldönteni, nagyjából ebben a sorrendben. De egy nem létező filmet még senki sem látott. Szóval Kálmánka arra gondolhatott, hogy messze a legdrágább magyar film lesz, evör.
És ez menyi jellemző rájuk. A drága az jó, az nagy, az előtt tessenek térdre borulni a pórnépeknek. Ezek tényleg pénzben mérik a kulturális értéket, meg matyóhímzésben, ti-tok nézettségben, és a haza sötétségre derül. Tőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése