2022. szeptember 1., csütörtök

Mindenhez is

Hurrá, szeptember egyedike van, kezdődik az iskola! Hogy ennek én miért örülök, azt magam sem értem, régen jártam már iskolába főleg, abból is az utolsó évek úgy teltek, hogy tanítottam, kis vidéki egyetemünkön, ami azóta meg sincs, illetve részben még de, csak nem úgy hívják.

Most lehet klassz orosz történelmet tanítani Oroszországban, hiszen eddig a hülye pedagógusok olyanokat tanítottak, amik jobbára tényleg voltak, de most végre kaptak egy alapvető jelentőségű, iszonyúan tudományos sorvezetőt, hogy is kell ezt szakszerűen, rendszercsicska módon csinálni. Illetve hogyan kötelező.  (Hát igen, az ókori görögöknél a paidagogosz egy gyerekfelügyelő rabszolga volt, felénk ma is az, hangsúllyal azon, hogy rabszolga. Pedig még nem vagyunk Oroszország.)

És az ötezer szavas, korszakos jelentőségű tanulmányt természetesen Vlagyimir Vlagyimirovics írta, aki persze ehhez is ért, mert nem csak történelmi jelentőségű államférfi (ex-szovjet James Bond, pravoszláv kvázi-szent, pólok és bögrék Britney Spears-szinten népszerű témája), de kitűnő történész, aki mellett elbújhat a komplett szovjet orosz tudományos akadémia izéje, ilyen történetet baszkuráló szakosztálya, vagy mije.

Mert ugye közismert, hogy a pszichopata diktátorok mindenhez is értenek, igazából várom már mikor áll elő Vologya valami jelentősebb áttöréssel a részecskefizika, a filmesztétika vagy a kognitív pszichológia terültén. Esetleg mikor hódítja meg hirtelen felindulásból a Mount Everestnél is magasabb Ocseny Bolsoj Gora-t, amit direkt ezért építtet fel a Néva partján. (Meteorológusnak ne menjen, a végén még kivégezteti magát, ha nem jó szögben süt a nap.) 
Vagy mikor lövik ki végre az űrbe. Esetleg nem őt, már csak a hamvait, nekem mindegy, beérem azzal is.

politico.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése