2024. április 26., péntek

Főleg az ingyen a lényeg

A dél-indiai Bengaluru városában ingyen kajával, taxis ingyenfuvarral sőt, ingyenes egészségügyi szűréssel vennék rá a szavazókat, hogy menjenek el a választársa. Ez remek (mondjuk a szúrésnek még  értelme is van), de részemről hiányolom az örök élet és az ingyensör ígéretét, nálunk ezekkel lett egy látható,  ma már az Európai Parlamentbe készülődő valahányadik elő a Kétkutya Farkpárt.

Bengalur egyébként Karnataka állam fővárosa, egy apró, alig kétmilliós kisváros (nagyjából akkora, mint Pest-Buda), ahol a lakosság nagy része (84%-a) hindu, akiknek meg nem illendő ingyensört ígérni, hisz nem isznak alkoholt. (És 13% a muszlimok aránya, akik szintén nemigen se.) Úgyhogy a helyiek inkább szívnak ezt-azt, nem csak átvitt értelemben, és aztán, lelazult hangulatban már biztos isznak is, elvégre a vallási szabályok ma már inkább múzeumi látnivalók, azaz porosak, uncsik és minek.

Én is ismertem olyan muszlim srácot az egyetemi koleszban, aki attól még hogy tilos, ivott bort (pontosabban főleg fröccsöntött), de csak zárt helyen, leginkább pinceborozókban, mert akkor Allah nem látja felülről. Ebből is látszik, mennyire volt komoly hívő, avagy mennyire gondolta komolyan az isteni mindenhatóságot, hogy Allah teremt egy komplett univerzumot (vagy többet), de a födémen már nem lát át. Persze a teremtés idején még nem találtatta fel az emberekkel a röntgensugárzást, így neki se volt, azóta meg minek, ha már úgyis van a kezében özönvíz meg végítélet, bár hogy pont az iszlámban ez hogy működik, azt nem tudom pontosan.

Ja, és az illető vendégdiák nyugodtan sörözött kerthelyiségekben, elvégre sörről és Unicumról szó sem esik a Koránban, amit nyilván nem olvasott, de így mesélték neki a teheráni tévé hitszónokai, lehet hogy nagyjából félrészegen.

Szóval ezek a vallási szabályok is sokszor annyit érnek, mint az ingyensör, hogy jó ha van, de főleg nincs, írva vagyon persze, de betartva már nem annyira vagyon, hisz minek is ha már egyszer írva?
De hogy mit kell ígérni az állampolgárnak, hogy választóvá menje magát a szavazókörig, azt nem tudom, de a sör-virsli kombó bejöhet, csak kifelé jövet kell osztogatni, nehogy az alany egyen-igyon, azt' lelépjen. Persze ha ez nem elég hatásos, még mindig ott van a zsarolás vagy a fizikai erőszakkal fenyegetés, ezek is beváltak már több remek diktatúrában, az indiaiak meg úgyis sokáig voltak gyarmat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése