2024. április 17., szerda

Teleplak, ó!

Még a hétvégén, holmi séta közben vettem észre, hogy a környék, ahol lakótelepedek, milyen változatos a flóra, a fauna meg a humánerőforrás vonatkozásában, bár ez utóbbit már kiszúrtam, mióta járok boltba, postára, orvosi rendelőbe, buszmegállóba vagy szemetet levinni. (Ott van például a fickó, aki minimum hat éve egyfolytában be van állva, de úgy, hogy már emberemlékezet óta nem látta úgy senki, hogy bármi fogalma lett volna arról, hol is van épp. A kutyája szokott hazatalálni a bizonytalan lokalitású szállásterületére, már ha utoléri a mindig póráz nélkül közlekedő ebet.)

De mostanában már unom az embereket, így a környezetet figyelem meg, egy Marsról jött felfedező lelkületével, és érdekes, igen érdekes a környék, már persze amennyire egy lakótelep egyáltalán érdekes lehet. Szóval az az érdekes benne, hogy tűrhetően érdekes, pedig unalmasnak kellene lennie, már csak nembéli lényege, szándékolt funkciója, és korlátos szórakozási lehetőségei miatt is.

De a házak színesek és érdekes össze-vissza struktúrákba rendeződnek, a növényzet meg burjánzik, nyilván valakinek az az ötlete támadt negyvenpár éve, hogy az eleve elrendelt szürkeséget színesre festett falakkal, meg sok fával lehet enyhíteni. Csak épp a fákkal az van, hogy sokat nőttek, mióta bárki foglalkozott volna velük, viszont újakat ültetni mostanában is szoktak. némelyik akkora, hogy a négyemeletes házakat már teljesen leárnyékolja, és a tízemeletesekben is érdemes minimum az ötödiken lakni, ha az ember nem az árnyat adó ágak közt szaró galambokat akar nézegetni a konyhaablakból. Mert hát a szemben lévő buszmegálló sokkal szebb, a pirosnál lefulladó kamionok hangulatosabbak, a reggeli balesetek után helyszínelő rendürüket gázoló mentők ,meg romantikusabbak.

Amúgy a lakótelep három típusú területből áll: van a kulturáltan térkövezett, játszóteres-unalmas, van a dzsungel-jellegű ("közmunkások vagyunk, füvet csak a kisbolt előtt nyírunk, meg amerre a főnök megy haza"), és van a háborús övezet. Utóbbitara jó példa az egykori általános iskolám környéke, ahol valami tornaterem előbb összedőlt, majd leégett, és csak aztán süllyedt el, ha valakinek rémlik még a Gyalog-galopp.


De a kulturáltan, EU-s pályázati alapon térkövezett részeken is vannak érdekes részletek, például az alábbi:


Ez tényleg nem értem, két járda kereszteződésébe minek körforgalom? És ott is az autós KRESZ az érvényes? (Az mondjuk baj lenne, mert arról semmi gőzöm sincs, áramon kívül már semmit sem tudok vezetni, gyalogosként meg elég annyi, hogy nézek körül, ha átmegyek a piroson.) Egyébként meg mifelénk a körforgalmakban kell lennie szökőkútnak is, hogy ha valaki nagy tempóban egyenesen hajtana át rajta, legalább az autója ne gyulladjon ki nagyon, ha a sofőr már úgyis meghal. Szóval ide is kéne legalább egy ivókút, de ne valami tejjel-mézel folyó, mert kilocsog, és el lehet csúszni rajta. Meg ugye a méhek és a bogarak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése