2024. április 29., hétfő

Zsákmányolás csak pénztári órákban!

A nálunk is lábát megvetett Aldi (mert kettő van, csak ugyanaz a logójuk) Németországban, egyelőre kísérletképpen bevezette, hogy egy pénztáros egyszerre két vevővel foglalkozzon. Azaz míg az egyik pakol, meg fizet, már szekennelje a másik oldalon egy másik ügyfél áruit, hogy kifli, domesztosz, faszomtuggya, krumpli... aztán míg ügyfél kettő pakol, már ügyfél három zsömléit számolhatja. Remek gondolat, hogy ha munkaerőhiány van, akkor nem beállítanak néhány automata pénztárat is, hanem a meglévőkben dolgozzanak másfél-kétszer  annyit az aktuális humánerőforrások. 
Mondjuk a másik német Fizessgyorsan Húzzelmielőbb Diszkont sem jobb, a Lidl-nél pár éve az volt a nagy ötlet, hogy a pénztárosok hordjanak pelenkát, így nem kell annyit kimászkálniuk vécére. Ez persze nem ment át, hisz arrafelé még van olyan hogy szakszervezet, de a főnökség annyira rákkattant a vécé-tematikára, hogy felvetette, a menstruáló nők hordjanak megkülönböztető jelzést, így ők esetleg kimehetnek gyakrabban. Milyen rendesek, nem? És persze felmerül az emberben, hogy ezek a cégek mégiscsak németek, és ez egy kis velük élő nácizmus, elvágólagos precizitásnak öltözve, de valójában nem erről van szó. ez csak a szimpla kapitalista logika. Úgymond kizsákmányolás, melynek hosszú és nemtelen hagyománya van a civilizáció történetében, és nem is csak az ipari forradalomtól kezdve. (Rabszolgaság, jobbágyság, röghöz kötés, „akié a föld, azé a vallás“, tized, huszad, ebek harmincadja, miazmás.)

Az újkapitalizmus is pont olyan rohadék, mint a régi, csak már nem olyan bátor. Azaz nem úgy működik, mint ahogy azt Friedrich Engels megírta anno (1844-45-ben) A munkásosztály helyzete Angliában című nem-bestsellerében, pedig szeretne, de száznyolcvan év mozgalmi küszködése meg civilizációs fejlődése után, már nem teheti. Így nincsenek tizenhat órás műszakok fillérekért, pedig céges részről igény az volna, na jó, egy-két skandináv bezzeg-vállalatnál talán nem annyira.

Így aztán, próbálkozások azok vannak, mert a kizsákmányolás örök, bár az eszközök finomodnak, csak néha kilóg a lóláb, hogy a jelen gazdasági elitje pont ugyanúgy szarik a plebsz fejére, mint dicstelen elődei. Szóval hogy a kapitalizmus mint olyan szar, csak nem nagyon van jobb ötletünk, globális léptékben semmiképp. 

Az ősközösség nekem például biztosan a biztos pusztulás lenne, mert tuti nem nálam lenne a bazi nagy bunkó, amit nem félnék használni, szóval engem csapnának le először egy lyukas lábosért, aztán már a túlvilágról örülhetnék annak, ha legalább nem sütik meg vacsorára a maradványaimat.

Vagyis ha a kizsákmányolás eleve az emberi viszonyainkba kódolt, akkor egyetlen esélyként marad a társadalomból való kivonulás, csak ez az Aldilidli pénztárosainak valószínűleg nem opció, hisz nem azért gályáznak a boltban, mert igazából erdei remeték akartak lenni, csak nem tudták, azt hogy  kjell,  vagy pont nem indult az OKJ-s remetetanfolyam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése