2024. április 5., péntek

Két fontos néhai

Még a múlt században, '94-ben ezen a napon lett öngyilkosság áldozata Kurt Cobain, a Nirvana énekes-gitárosa, aki ezzel csatakozott a 27-esek klubjához, Jimmy Hendrix, Janis Joplin vagy Jim Morrison társaságában, akik szintén 27 évesen adták le a szerelést.
Cobain eleve depresszív alkat volt, gyerekkori traumákkal terhelten, a szülei elváltak, az anyja új férje meg verte, terrorizálták a suliban, mert egy meleg sráccal barátkozott, és efféle dolgok, nagyjából ezeket nyögte/ üvöltötte ki magából a dalaiban is. Csak hogy aztán az ismertséggel és népszerűséggel ne tudjon mit kezdeni. A lelki nyomorát a vége felé drogokkal kúrálta, míg egyszer csak úgy maradt halva. (Nem egyből, mert az ötven tablettára két üveg pezsgőt még - az orvosoknak köszönhetően - túlélte, de pár hét múlva a padlásán, önkezével. 
Nem egy meg nem értett zseni volt, hisz elég sokan értették, hanem valaki, aki nem bírta el a saját nagyságát, különösen a múltja fényében. Izé.. árnyában.

                                   
                                        1967-1994 (kultura.hu)        1926-1997(laphamsquartarli.org)

És ugyanezen a napon halt meg Allen Ginsberg is, csak három évvel később, majdnem hetvenegy évesen. Ő nem volt traumatizált gyerek, bár a fene tudja milyen lehetett az 1930-as években, New Jerseyben, egy nem túl bájos, szemüveges zsidó kisfiúnak lenni? Minden esetre ő jó egyetemre járt, művelt, kifinomult ízlésű (és igen, buzi is) volt, nem csoda hogy nem csípte a háború utáni Amerikát, egészen a hatvanas évekig, mert akkor beköszöntött beatkorszak és - költészet, ami többekkel együtt ő is volt.
Innentől már egyfajta guru lett, kulturális ikon, posztmodernül celeb. Főleg költészettel, kvázi-lázítással, drogokkal és keleti misztikával foglalkozott, és mindezeket változatos tudatmódosító (mód)szerekkel színezte-keretezte. Volt annyira ellentmondásos, hogy még ma is érdekes legyen, és annyira tehetséges, hogy egyúttal fontos is.

És akkor egy David Bowie szám a Nirvana elővezetésében, a „Halott Kedvencek“ műsorsávból:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése