2024. április 19., péntek

Mennyi az annyi, ha túl sok?

101 pontos programot hirdet Vitézy Dávid - olvasom, és felröhögök. Nekem könnyű, nem vagyok főbuda-pestvárosi, úgyhogy nem savazok rá, nem is tehetném a rásavazást, de nagyon úgy tűnik, a csávó nem is akar lord mayor lenni. Mer' ha akarna, nem hirdetne 101 pontos semmit, a tizenkét pont a maximum amit a kárpát-hazai néplélek el bír viselni , bár kevesen vannak, akik mondjuk a március 15-i tizenkettőt fejből tudnák (az úttörők hasonló számúját meg még annyian se), sőt szilárd meggyőződésem, hogy a Tízparancsolatból is főleg a hazudás, a lopás meg a másik felesége megkívánásának tilalma van meg. Ja, és a paráználkodásé, szóval azoké, amiket amúgy is megszegünk rendszeresen. 

De a 101 az csak dalmata-jellegű kiskutyák esetében érvényes szám, és ott is csak azért, mert a klasszikus rajzfilmben is csak legfeljebb tíznek van neve, és amúgy is egyformák, szóval nincs benne kihívás, ami jó, mert a kihívás az rossz, stresszes egy izé, ami kívülről baszkurál, mintha a belső változat nem lenne épp elég.

Nálunkfelénk amúgy hagyománya vagyon, hogy a pártok und politikusok nem nagyon szarakodnak holmi programokkal, hisz minél inkább egyujjas agyú, tőmondatos ostobaságokkal plakátolják tele a bármit, annál nagyobb a siker esélye. Hisz ugye programokat a választó nem olvas, vagy mert eleve funkcionális analfabéta, vagy simán csak nem érdekli, esetleg érdekelné, csak az első két bekezdésnyi, bükkfanyelven írt semmitmondás után feladja.

101 pont az jó lehet egy mittudomén, szuperszonikus vadászbombázó felszállás előtti ellenőrző listájának, mert ugyan a pilóták abba is belealudnának, csak nekik muszáj végigmenni rajta. Különben nem kapnak fizetést, esetleg meghalnak, és akkor meg azért nem kapnak fizetést. A tömegdemokrácia lényege ugyanakkor az, hogy bárki szavazhat (aki nincs eltiltva épp, jellemzően mellékbüntetésként), különösebb feltételek, és persze felelősség nélkül, igaz nem is fizetnek érte, meghalni meg úgyis meghalunk egyszer.

Szóval Felcsúthy Alexandra, az egyik másik jelölt csak hétpontos programot hirdetett, ráadásul minden konkrétum nélkül, szóval lehet, hogy mégis lesz esélye. Meg jobb nő, mint Vitézy Dávid, és mióta szemérmesen már újra a lánykori nevét használja, már lassan az is a feledés homályába vész, hogy a rém visszataszító honügyvédelmi kaszinóminiszter felesége. Az meg már nyilván nem tűnik fül a csendes többségnek, hogy még a szlogenje is lopott. "Tegyük újra naggyá Budapestet!" vs. "Make America Great Again!" by Trampli Donáld. De legalább már lop, pedig épp hogy csak elkezdődött a kampány, szóval párszerű az asszonyság, felettébb pártszerű. (Elvégre anno a Dagadt is Berusconi haverjától nyúlta a Hajrá Magyarországot, ami eredetiben persze Forza Italia...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése