2022. február 16., szerda

Dermesztő bizonyíték

Mái napon eddig a 444 produkálta a legviccesebben szándékos félreértése alkalmat adó címet, egy cikkük (hát, inkább posztjuk) felett. Aszongyák: "Kardiológus főorvos is ajánlja Németh Szilárdot." Méghozzá azért, mert már bizonyított
Amiről persze rögtön arra asszociál z ember, hogy Németh, a zsír-és belsőség alapú konyha Paganinije olyan rém egészségesen étkezik, hogy jóval megelőzte a tudomány aktuális álláspontját, de most a Jahn Ferenc Kórház kardiológus főorvosa ismeri el, hogy hát emberek, ez mégis működik. Gabonapehely helyett velős pacalt a gyerekeknek, szalonnás pizzát meg disznóvágást! Utóbbi ráadásul mozgás, szóval majdnem sport (pláne ha elég gyorsan menekül a disznó), a pálinka meg eleve nélkülözhetetlen eleme a magyar gasztronómiai kultúrának. Miközben folyékony télikabát, és a fogakat is tisztítja.

Persze nem erről van szó, csak a derék főorvos fideszes, a rezsisertés meg már megint indul egyéniben, de ott, ahol az elmúlt két választáson kikapott. Szóval ha ez a doki szerint már bizonyíték, akkor valamit nagyon nem ért. És lehet elköveti a "szerencsejátékos tévedése" című klasszikus statisztika hibát, miszerint ha a pasas már kétszer kikapott, akkor harmadszor biztosan nyerni fog, mert mennyi az esélye, hogy zsinórban háromszor veszítsen?
Ha mondjuk fej vagy írást játszunk, és már tizedszer jön ki a fej (egymás után), akkor ha megkérdezzük, hogy mennyi az esély tizenegyedszerre az írásnak, akkor a legtöbben azt mondják, hogy elég nagy. Pedig nem, pont ötven százalék, hisz minden egyes dobás egymástól független esemény, és mindig ötven százalék esélye van egyik vagy másik kimenetelnek. Ha a ruletten sorozatban sokszor jön ki a piros, abból semmi nem következik azzal kapcsolatban, hogy most akkor mennyi az esélye a feketének.

De természetesen nem erről van szó. Egyrészt a választások nem teljesen független események, bár az aktuális versenyre sokszor csekély hatással van az, ki nyert négy éve. Mert sokan eleve nem jelöltekre, hanem pártokra szavaznak, s akkor mindegy kit indít az ő pártjuk, ha egy epilepsziás hódot, akkor rá szavaznak.
Így aztán nem baj, ha Szilárdunk (közeli jóbarátoknak csak Államtitkár Úr) külsőre annyira vonzó, mint egy cserbenhagyásos gázolás, de ha megszólal (márpedig folyton megszólal), akkor kiderül, hogy a lelke is csúf. De a fazon legalább nem okos. (És igen, a másik külsejével foglalkozni nem túl elegáns, de lehet hogy valaki épp ez alapján mondja majd, hogy ezt azért már ne, másfelől meg a fidesz mikor volt elegáns, az elmúlt immár húsz évben? Szóval nyugodtan fel lehet hozni, hogy NSz azért tehetne valamit a külsejével is, úgy tudjuk a választási indulásnak nem feltétele, hogy valaki egy zsírfejű, külvárosi verőember képét mutassa a tisztelt választóknak.)

De a doktor úr ilyesmiken nyilván nem gondolkodott, a Párt ezt a fazont indítja, így ő támogatásáról biztosítja, és lehet hogy nem érzi, ezzel a "már bizonyított" dumával túl sokak szemében járatja le saját magát. Persze a fene tudja, lehet hogy ez inkább csak nem érdekli.

A kép ennek a Puzsér-cikknek az illusztációja. Ajánlott olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése