2022. február 7., hétfő

Zokog

„EGÉSZ AMERIKA ÉS A VILÁG IS ZOKOG, VISSZAVONULT MINDEN IDŐK EGYIK LEGNAGYOBB SPORTOLÓJA"

Ez volt az origó címlapján tegnap, kiemelt hírként így, csupa nagybetűvel. Azaz ezt kiabálták bele az olvasók arcába már amennyiben a CSUPA NAGYBETŰ tényleg a kiabálás írásbeli megfelelője.
Eme apokaliptikus cím annak kapcsán született, hogy Tom Brady, a Tampa Bay Buccaneers (és korábban sokáig a New England Patriots) amerikaifoci-csapat irányítója, hétszeres Super Bowl győztes,  bejelentette a visszavonulását. Én meg röhögtem ezen a megfogalmazáson, pedig az origótól inkább idegállapotba szoktam kerülni, néha miattuk nem iszom reggel kávét, hisz a vérnyomásomat már nem kell a hová emelni.

telegram.com

De ez itt felhőtlenül szórakoztató. Több okból is:
1. Nem hinném, hogy egész Amerika zokog. Egyrészt, mert szerintem Argentínában, Peruban vagy Venezuelában nem érdekli annyira a széles néptömegeket a sisakban rögbilabdával futkározás, pláne mert van elég bajuk a Brady miatti szomorkodáson kívül is. Másrészt meg még az Egybesült Államok lakónépessége sem szereti egységesen a játékot, amit ott persze nem amerikai focinak hívnak, csak simán focinak. Oké, sokan szeretik, de a többi sok csapatnak is van számos szurkolója, akiket pont nem szomorít el a legendás quarterback végleges belső emigrációja. Akik - és akkor már csak a populáció egy markáns kisebbségéről van szó - valószínűleg szintén nem zokognak, vagy csak lelkük legmélyén, mert show must go on, az NFL nevű népszórakoztatás zökkenőmentesen megy majd tovább.

2. A világ meg, mint olyan - részben pont a fenti okokból - pláne nem zokog, a világ nagy része eleve le se szarja, vagy egyenesen nem is ismeri az amerikaifocit, ha már látványsportokat akar bambulni, akkor az európai (és naná, dél-amerikai) értelemben vett labdázást fogyaszt. Ami viszont az északamerikán jenkik úgy hívnak, hogy soccer, és főleg a tinilányok sportja. És tessék mondani, ha csinálnánk egy reprezentatív kutatást a magyarországi felnőtt lakosság körében arról, ki a frász az a Tom Brady, mi lenne az eredmény? Na ugye! Mi itt alapvetően mégis csak egy euro-buborékban ülünk, nem ismerünk baseball-sztárokat sem, nem tudjuk melyek a legmenőbb csapatok a krikettben, pont ahogy nem ismerjük a bollywoodi filmek sztárjait sem, pedig értük konkrét százmilliók rajonganak, és nem csak Indiában. De hozzánk képest ezek a dolgok lehetnének akár egy másik bolygón is. (Jut eszembe, az egész világ már csak azért sem tud zokogni, mert a világba nemcsak a Föld tartozik bele, és hát könnyen lehet, hogy mondjuk a Gliese 581 c exobolygó esetleges lakói képtelenek zokogni, mert anatómiailag nem rendelkeznek olyan szervvel, hogy zokogó. Plusz a meccsek tévéadásainak jelei még el sem értek a Mérleg-csillagképig, ahol a Gliese található, így a talán ottaniak már csak ezért sem zokognák magukat apró darabokra.)

3. Az a megfogalmazás, hogy "minden idők egyik legnagyobb sportolója" meg eleve értelmetlen, mert ki a nyavalya dönti el, hogy például egy távolugró világcsúcstartó, egy világbajnok kosaras, vagy egy nemzetközi sakknagymester közül akkor most ki is a nagyobb sportoló? Almát a körtével, vagy inkább a széklábbal, ugyebár. Írhatták volna mondjuk azt, hogy  sportágában az egyik legeredményesebb, vagy hogy minden idők egyik legnépszerűbb, és pláne hogy az egyik legjobban kereső játékosa, ez mind igaz, és hát nagyjából ezekkel mérik arrafelé a nagyságot, persze egy nepáli kolostorban ezzel a teljesítménnyel még mindig csak a folyosót moshatná föl, ha már ott más indikátorok számítanak.

De hát ez van, az origó kulturális szemétdombján turkálva nem is nagyon számít jobbra az ember, de időtöltésnek időnként elmegy, a trash-élmény is élmény, csak nem szabad túladagolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése