2022. február 1., kedd

Agyonnyilatkoz

Fú, de undorítóan semmilyen a reggeli hírfolyam, de hát kellett nekem a frissen sült palacsinta mellé hírportálokat fogyasztani, tejeskávé helyett. (Az megittam már hajnalban...) Vagy nézhettem volna mondjuk cselekményes pornót, úgyis a az kedvenc műfajom, de még bennem is van annyi ízlés (plusz van annyira gyenge a gyomrom), hogy azért kaja mellé mégsem.

A hírekben ugyanis elsősorban miniszteri vagyonnyilatkozatok szerepelnek, megelőzve a képviselői vagyonnyilatkozatok szintén hosszan tárgyalt témáját, így aztán a helyettes államtitkárok vagyonnyilatkozataira alig tíz-tizenöt reflexió jut, per portál. (Jó, kivéve az origót, ott a sporthírek váltakoznak tangás fenekekkel, business as usual, de ők csak távolról, kissé bandzsítva látszanak hírportálnak.)

Pedig ezek a nyilatkozatok szart sem érnek, mert a valósággal csak ritkán és érintőlegesen találkoznak, a közzétett tartalmak olvasnivalónak unalmasak, cirkusznak szánalmasak, a népi felháborodás adott szintjéhez meg már nem adnak hozzá semmit.
Ott kezdődik a gond, hogy bár a családtagoknak is be kell nyilatkozniuk a vagyonukat, csak épp az nem nyilvános, így pont elég, ha az Alsegédállamtitkár-helyettes Úr a felesége nevére veszi meg azt a szerény, hat hálószobás és három úszómedencés tóparti villát, a magáéra meg a telek végében álló horgászkunyhót. Vagy hogy ha a miniszter asszonynak csak egy kis, gondosan összekuporgatott megtakarítása van (hja, van annak, aki el nem issza), az meg ugye már nem tartozik a közre, hogy a férje nevén van fél Zala megye, egy légitársaság harmada, meg a norvég koronaékszerek haszonélvezeti joga. De ez ugye már magánügy.

Hisz például a felcsúti döbrögi, a hatalomtechnika géniusza is milyen szerényen él, mondjuk szerintem már túl szerényen, nem is értem hogy tud egy országnak látszó, befolyással üzérkedést vezetni az, aki közben nem bír maga alá kaparni egy kisebb kupac aranyrudat. (Mellékszál: Magyarország államformája már csak az alapkotmánytörvény szerint köztársaság, de facto azonban feudális anarchia, ha valakinek mond még valami ez a kifejezés.) Még szerencse, hogy id. Felcsúti, a fater, azért milliárdos, így hó végén tud adni egy kis tojást, lisztet, házipálinkát, ne csak mindig azt a gundelos szart egye a gyerek a karmelita kolostorban. (Biztos azért akadt be neki ez a kolostor is, hisz nyilatkozatai szerint, és pozíciójához képest, láthatóan szegénységi fogadalmat tett, náluk csak a feleség, a tesó, a gyerekek meg a fater gazdagodik, a nem nyilvános vagyonnyilatkozataik ellenére is jól látható módon.)

Tartalmilag meg annyi látszik ezekből a sajtpapírokból, hogy a politikusok alapvetően konzervatívok, nem tőzsdéznek, rendes devizaszámlákon őrizgetik a pénzüket, befektetni meg szigorúan ingatlanba szoknak. Budai ingatlanba, naná, ha véletlenül valaki Pesten vesz párszáz négyzetméternyit, akkor az ötödik kerületben, elvégre frakcióvezető-helyettestől fölfelé már nem illik annyira prolinak lenni, hogy vesz mondjuk egy sarokházat a Józsefvárosban. Vagy egy utca páratlan oldalát.

Szóval megvárom, míg kitör a harmadik világháború, belép a légkörbe egy komolyabb meteorit vagy a Meki bevezeti a pacalos burgert, szóval amíg tényleg történik valami. 
Addig is elmosom a palcsintasütőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése