2022. február 3., csütörtök

Kolbászból kerítő

Fideszesné Szomszéd Marika, XV. kerületi önkormányzati nótafa (akit persze nem így hívnak, bár marikának kétségtelenül Mária) javasolta a minap, hogy a helyi művházat nevezzék át Csokonairól, mondjuk Vitéz Mihályra... ja nem, izé... Kolbász Koncsitára, aki egy nemzetközi buzi az ejrovízijós dalfesztiválról régebben. És méghozzá azért, mert Marika benézett egy előadást, ami allegorikusan ugyan, de az étkezési szokásaink változásáról szól, szóval ő ezt explicit buzipropagandának találta, ha nem is ezekkel a szavakkal. (Ő biztos nem használ ilyen trágárságokat, hogy explicit.) 
És ha a kerület ellenzéki (a kormányhoz képest persze, a kerületben Fideszesné az ellenzék) vezetése ezt az ocsmányságot hagyta, akkor nyilván maguk is a saját nemükhöz vonzódnak mind, feltéve hogy tudják, ebben az ötéves terveben mi is a saját nemük éppen. Mer' ezek olyanok, hogy nem mindig, de akkor aztán a liberálfasizmus teljes erejével!

Képviselő Asszony amúgy egy félig menyasszonynak félig vőlegénynek öltözött szereplőn akadt ki, csak ő tudja miért, elég gyakori toposz ez a modern művészetben, és itt a só- meg a borsszórót volt hivatott illusztrálni, finomutalásféleképpen. Képzelem Kerületiné Mária mit szólt volna a Rocky Horror Picture Show láttán, pláne mikor Tim Curry azt énekli, hogy „I'm just a sweet transvestite/ From Transsexual, Transylvania“. (Ja, tudom is. Az obligát elembétékúzáson túl megállapította volna, hogy ez a gyűlöletkeltő szöveg bizony csúnyán beletapos az erdélyi magyarok méltóságába. Transsexual Tansylvania mi? A tököm, az! Ja nem, ezt pont nem reagálta volna.)

Ez pl. egy farsangi jelmez, fujj!
(vivekasvann.com)

Az átnevezés egyébként nem egy eleve rossz dolog, olykor jelentős kreatív energiákat szabadíthat fel, illetve önkormányzatok és állami hivatalok esetében csak szabadíthatna, mert ott olyan nincs. Vagyis, nincs minek fölszabadulnia, nincs az Vörös Hadsereg, aminek hatására ugyebár.
Ennek szép példája volt a ferihegyi reptér, ami simán csak Liszt Ferenc lett, az akadékoskodó akadémiai földrajzinév-bizottságot meg kivágták, mint macskát szarni. Aztán a népnyelvben pillanatok alatt Liszferihegy lett a nemzetközi repülőtér (sznoboknak: légikikötő), mondjuk az tényleg nehézkesebb lett volna, hogy Az Ország Legindokolatlanabbul Túlárazott Szendvicsei Hideg Kávéval És Langyos Sörrel (AOLTSzHKÉLS). Igaz, hogy tényszerűbb, de a neveknél nem ez számít, szerintem Liszt egyszer sem repült onnan sehová, sőt biztos örült neki, hogy a repülőgépet csak mintegy tizenhét évvel a halála után fogják használhatóra feltalálni a Wright-fivérek.

Szóval ettől még lehetett volna a Rákos- mag Újpalota kulturális epicentruma Conchita Wurst-ról elnevezve, főleg mert vicces a rövidítése. Hisz ha már Magyarországon vagyunk, használjuk magyaros sorrendben a nevét (pont mint Liszt Ferenc, Marx Károly és Verne Gyula esetében, csak a Conchitának nincs magyar analogonja) azaz Wurst Conchita Kulturális Mindenvan, barátoknak és tisztelőknek csak WC.
De ezek hülye képviselők kihagynak egy ekkorra poént, miközben e vészterhes időkben úgy kell a nevetés, mint egy falat kenyér. A kolbász meg a mustár mellé.

Egy régebbi fujj, 1975-ből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése