2022. február 6., vasárnap

Tűzőrség 451

Az Egybesült Államokban, azon belül is Tennessee festőien semmilyen vidékén, egy fura módon 'lelkipásztornak' titulált, összeesküvés-elmélet hívő pszichopata felszólítására és vezetésével, könyveket égettek a munkában és szellemi leárnyékoltságban megfáradt helyiek. Főleg Harry Potter megy Alkonyat köteteket ítéltek szupergyors oxidációra (vö. égés), mert azok sátáni (vagy démoni, fasz tudja ezek fejében mi a  különbség közöttük) erőket képviselnek, szabadítanak fel, valamint terjesztenek. Arról nem szólnak a hírek, hogy legalább sütöttek-e  szalonnát a tűznél, csak hogy legyen valami praktikum is az eseményben a súlyosan félreértelmezett spiritualitás mellett helyett.

Volt egy darab ellentüntető, aki Ray Bradbury Farenheit 451 című regényét lobogtatta, meg tűzre dobott egy szerinte Bibliát, csak hogy a keresztényi lelkülettel betöltekezett könyvégetők is átérezzék a dolog súlyát. (Bradbury könyve amúgy arról szól, hogy a disztópikus jövőben, Amerikában már nem szesz- hanem könyvtilalom van, a tűzoltók már tűzőrök, akiknek az oltás helyett a tiltott könyvek, vagyis az összes felkutatása, és elégetése a feladata, ha már egyszer rendes diktatúrává forrta ki magát az egykori demokrácia.)

A példaképek. (444.hu)

És hát van az a közhellyé koptatott mondás, hogy ahol könyveket égetnek, ott előbb-utóbb embereket is, ami azért nem ennyire egyszerű, de jól jelzi, hogy az ilyesmi azért már a súlyos barbárság kategóriája, csak még a szimbolikus gesztusok terében. De Trampli Donáld elnöksége óta azért olyan nagyon nem lepődünk meg azon, hogy a jenkik miféle sötét baromságokra képesek, mint például a QAnon szekta (akik szerint a demokrata elit washingtoni pizzériák pincéiben csecsemőket eszik), melynek a könyvégető 'lelkipásztor' is

Oké, Tennessee egy déli állam, de már pont nem a deep south, a mély dél, mint a vele alulról határos Mississippi, Alabama vagy Georgia. Utóbbiak, mondjuk Dél-Karolina vagy Louisiana társaságába történetileg a legültetvényesebb, legrabszolgatartóbb államok voltak, ahol egyébként még a XIX. századba is előfordult az engedetlen, vagy szökött és kézre kerített rabszolgák elevenen elégetése, Ehhez képest könyveket égetni viktoriánus teadélután, csak épp súlyos előzményekkel terhelt.
Szóval nem kellene a tűzzel játszani, átvitt értelemben sem, kellene viszont valami rendes civil ellenállás ilyenkor is. Hisz az állam arrafelé nem avatkozik be, egy szimbolikus autodafé ott simán belefér az valahányadik alkotmány-kiegészítéssel garantált szólásszabadságba. Lehet horogkeresztes zászlókkal felvonulni, a Ku-Klux-Klán tagjainak Birodalmi Fősárkányt választania, amíg nincs erőszak, szinte bármi belefér. (Jellemző adalék, hogy a korábban egyszer már betiltott Klánt 1915-ben egy metodista lelkész alapította újra Atlantában, ami ugye Georgia (ami ez esetben nem Grúzia) fővárosa. Úgy tűnik, lenn délen éjen édes édent remélsz van egy saját, tájjelegű olvasata a bibliának, másképp nehezen lenne érthető, hogy miért rendre 'lekipásztorok' szervezik meg a nettó náci csürhét. Akik persze rászorulnak egy pásztorra, ha már akkora birkák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése