2022. február 3., csütörtök

Megáll(t) az ész(t)

Ezt még este találtam, úgy tűnik a jutyúb algoritmusa is kezd rájönni, hogy milyen sajátos az ízlésem. Nem tudok elégszer kattintani az Over the Rainbow akusztikus verziójára ahhoz, hogy végül ne sérült lelkű pánszláv punkok, vagy rénszarvasdaráló skandináv sátánisták elborult zenét dobja elém. Vagy ezek valamilyen metszetét.


A Wiiny Puhh (azaz Micimackó) nevű zenekar amúgy észt, punk/metál vonalon csiszolgatja életművét, hatan vannak benne, és ez az egyetlen általam ismert banda, amelyben ebből ketten is dobosok. 1993-as alakulásuk óta tartanak ki az underground jellegből adódó, nagyjából ismeretlenség mellett, bár egyszer harmadikok lettek az Ejrovízijós Táncdalverseny Fesztivál észt válogatóján. Mondjuk ezek az északiak eleve szeretnek erre a marhaságra valami rendes polgárpukkasztással nevezni, ez biztos a vikingek szublimált öröksége, ha már manapság nem illik koponyákat beverni szekercével. 

Oké, az észtek nem skandinávok, de ha a térképre nézek, északabbra laknak, mint a dánok, Tallinn gyakorlatilag egy vonalban van Stockholmmal, csak a Balti-tenger másik oldalán, szóval szélességi körileg tiszteletbeli skandinávnak elmennek.

És ha nem teljesen ferde a gugli fordító, a fenti szám címe az, hogy Korszakov, a környékünkön élő srác tegnap Lettországba ment, de nekem kétségeim vannak. Mert a 'korsakov' a dalszövegben következetesen kisbetű (a címben meg nagy), szóval lehet, hogy az inkább egy hely, a csávó meg korszakovi,? De nem, amennyire kideríthető, nincs ilyen nevű település arra, amúgy is túl oroszos lenne észt város- vagy falunévnek mert azok inkább úgy hangzanak, mint mikor egy félrészeg finn kissé még dadog is. A szovjet idők emlékére viszont máig elég sok orosz (származású, anyanyelvű mifene) él Észtországban, szóval mégis inkább egy faszi az a Korszakov, csak nem Rimszkij kötőjel. 
Amúgy csak összeinterneteztem az infót, miszerint szöveg az észt nemzeti eposz, a Kalevipoeg egyik történetének kortárs újramesélése, csak itt nem Finnországba ment a hős...

De az biztos hogy a haverjaival csúnya verekedésbe keveredett mikor Lettországba ért, ráadásul minden számba vehető erkölcsi tanulság nélkül. De a zene kétségtelenül eredeti, ha klipje (lehet, hogy szándékoltan) béna sufnituning is.

És akkor a kávé mellé még egy remekmű ( a címe Peegelpõrand, azaz Tükörpadló), bár asszem ez inkább egy  tipikus esti dal. A Lírai Én ugyanis lazulna kicsit, mielőtt buliba megy, betesz egy pornót, aztán megrémül, mert csak pucér pasik vannak benne, és nem jön egy csaj se a gernicre vágásért, úgyhogy indul inkább, de a taxisofőr is egy meleg ex-sittes fazon, így hősünk falura menekül, ahol mindenki csak rakja a szénát és közben hetero. Legalább is valami ilyesmi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése