2022. február 2., szerda

Torkolati motiválatlanság

Lengyelország több tízezer védelmi célú lőszert szállít Ukrajnába - olvasom a hírt és már a címnél leakadok. Mi a frász az a védelmi célú lőszer? Szerintem e tekintetben csak egyféle lőszer van, az ölésre optimalizált. És bár nem vagyok otthon a lőszerek lelki világában, de tartok tőle, hogy nekik aztán tök mindegy, hogy mire használják őket, úgyszólván hiányzik belőlük bármiféle motiváció. Nem csak a gyártósoron, de még akkor is, mikor 1000-1500 m/s sebességgel elhagyják a fegyver csövének torkolatát. Olyankor se tudják még, mi is a küldetésük.
Egy lőszerre sincs ráírva, hogy mire való, hogy akkor ezt most jogos önvédelemre, családon belüli erőszakra, bérgyilkosságra, vagy különös kegyetlenséggel elkövetett üzletszerű kéjelgésre fogják-e használni.

Vagyis általánosságban sincs olyan, hogy védekező meg támadó fegyver, csak fegyver van. Egy légvédelmi rakétával lehet támadni is, nem tilt le a vezérlése akkor sem, ha egy pszichopata terrorista működteti, ami persze szerencsénk. Mert az még szarabb lenne, ha gépek, mondjuk mesterséges intelligenciák turkálnának az agyunkba, és eldöntenék, kinek mit szabad. Az már a Terminátor lenne, csak koponyákon taposó fémcsontvázak helyett mondjuk Huxley Szép új világának keretei között.

Ehhez képest a hatóságok szinte mindenhol meg akarják mondni, mi is számít támadófegyvernek, nem csak a seregben, hanem az utcán láberejű haladást célzottan megvalósító állampolgárok (vö. járókelők) táskájában is. Egyszer egy ismerősömet akarta megbírságolni egy rendőr, mert az aljadéknál volt egy hosszú, keskeny és kinyitható pengéjű, ó borzalom, halfiléző kés. Aminek  pengéje hát, bizony hosszabb volt mint a engedélyezett tizenöt vagy húsz, vagy akárhány centis pengehosszúság.
Kérdezték is a rend aluledukált őrei, hogy minek ez neki, mire ő mondta hogy filézni, mert horgászni indul, és ha szerencsés lesz, még halat is fog sütni a tóparton a haverokkal. (Mellékszál de a rendőrök erre azt reagálták, hogy azt bárki mondhatja, ettől ő még simán lehet egy rablógyilkos, aki direkt azért húz gumicsizmát és visz magával két horgászbotot meg egy merítőhálót, hogy ezzel is megtévessze az amúgy résen lévő közegeket.)

Azaz a késnél egyrészt a pengehossz döntötte el, hogy jogilag fegyver-e, vagy szabadidős segédeszköz, másrészt meg a helyszín, mert a machete közterületen fegyver, otthon meg sütőtök-szeletelő. Vagy mi.
Így aztán a derék lengyelek valószínűleg kellően kicsi töltényeket szállítanak az ukránoknak, meg cuki, hellokittys rakétákat, amikkel támadni ugyan lehetne, de nem illik, meg röhejesen is festene, szóval marad a védekezés, már ha az elrettentés hatástalan lenne.

He?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése