2022. február 18., péntek

Kis politikai pornográfia

Így a választások felé félúton a legbizarrabb pártszerű izé a Gattyán-féle Mittoménmia Programunk Mozgalom. Hogy konkrétan mi a céljuk, az sem világos, a pasi tényleg az Élő Jázmin pornóoldalból gazdagodott meg, és részben abból gazdaszik tovább ma is, közpénzt meg tud állami megrendeléseken keresztül is szivattyúzni. Programja meg nincs, nem is tervezi, hogy legyen, elég néhány mantra, hogy digitalizáció, szolgáltató állam, meg mérsékelt liberálizélés. (Amúgy nemrég írtam a paliról, főként annak kapcsán, hogy milyen bevállalósan viseli egy kifinomultabb maffiafőnök legtöbb manírját.)

Most viszont olvastam egy remek  cikket a 444-en, ami belülről is megmutatja, hogy működik ez az egész. Mert az egyik újságírójuk fogta magát, és jelentkezett képviselőjelöltnek (az ő céges szlengjükben: területi kutató képviselőnek), elment mítingekre, volt "Saturday Snack" (WTF?) nevű pártaktíván, és tanulságos dolgokat látott-hallott. 
Ilyeneket, hogy az ország cég, a politika biznisz, a medve nem játék, meg hogy:

„Célként azt tűzte ki, hogy „március végére mi Magyarország legkövetettebb mozgalma legyünk”. Ezen az úton már jól haladnak, hiszen „organikusan, mindenféle egyéb mesterséges beleavatkozás nélkül 1800 ember azonnal már követi az oldalunkat”. Majd az egybegyűlteket arra kérte, hogy legyenek az algoritmus segítségére és nyomják a social mediát.“

Nem idézem ide az egészet, érdemes elolvasni, de elgondolkodtam rajta, tényleg mi is ez a jelenség?

Az első ötlet az volt, hogy ez egy klasszikus MLM cég, ahol főleg magukat akarják eladni, hogy aztán ők eladhassák a főnökük cégcsoportjának termékeit. Ehhez meg mindig jól jön egy választás okozta sajtófelhajtás. Klasszikus értelemben vett párt meg már csak azért sem lehetnek, mert mint a belinkelt cikkből vett fentebbi idézet is mutatja, nekik nem tagságuk vagy szavazóbázisuk van, hanem követőik, nem elveik, hanem algoritmusok, és nem politikusaik, hanem területi képviselőik.
Szóval a leggusztustalanabb, legtaszítóbb módon cégszerű az egész, de ez így még kevés. Mert egy ilyen politikai projekt, számolva azzal, hogy a választásokon nemhogy nyerni nem fognak, de lófaszt se érnek el, csak viszi a pénzt, a helyett hogy hozná. Persze, Gattyán Jázminnak (ja nem, Györgynek) úgy 300 milliárdra becsülik a vagyonát, szóval nincs rászorulva a politikai nyilvánosság nyújtotta marketingre. És akkor tényleg annyi marad, hogy ők a fideszkádéenpé erős éke az ellenzékben, szoros eredmény esetén azért annyi szavazatot elvihetnek a kétoldali orbánundorban szenvedők közül, hogy az már számítson.

De aztán hirtelen rájöttem, hogy ők a politikai innováció élharcosai, mert a felcsúti pártja sem működik annyira szektaszerűen (pedig szeretné a főnök), mint ahogy ezek a yuppie-paródiák már az induláskor . Vagyis: ők a magyar politika Szcientológia Egyháza!
Minden a helyén van, hisz a belépőknek csak a kötelező sablonszövegeket nyomják, aztán némi meló meg pénzbeszél után már lehet szelfizni a főtáltossal (2. szintű beavatás), és tuti, hogy valahol a végén ezeknek is van valami ufós, szívcsakrás, illuminátusos (a nem kívánt rész törlendő) sztorijuk, mint a szcientológusoknak  Xenu, a galaktikus főgonosz pár millió évvel ezelőtti, gonosz és galaktikus ármánykodásai. Legvalószínűbben Raël (született Claude Vorilhon) próféta ateista egyházához lehetnek hasonlatosak, mert ott az ufók mellett a szex a fő motívum. És hát a szcientológiár a maga űrmeséivel egy sci-fi író alapította, különös kegyetlenséggel elkövetett haszonszerzés reményében, Gattyán nertárs meg hát a pornóból jön, szóval...

De most még csak a termékbemutatóknál tartanak, a bolygóközi kúrás nyilván később jön majd, a beszervezettek immár zárt körű mítingjein. Mert ők tudják mi a sikeres zálog jövője! Izé, a  zálogjövő sikere... Mindegy is. A világ náluk akarat és képzet, amikből bőven van a bankszámlájukon. És még több lesz nemsoká, ha jól játsszák a Felcsúti Egységes Párt által rájuk osztott szerepet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése