2022. június 2., csütörtök

A nemrómai pópa

Döbrögiék már megint blokkolják az EU-döntéseket az Oroszország elleni szaankciók ügyében, Ugocsa Felcsút non coronat, elvégre a brüsszelita keresztényüldöző-kommandó szankcionálná Kirill pátriárkát, az az áldott jó embert. Befagyasztaná a svejci bankókban tárolt  vagyonkáját, meg ilyen aljasságok. Hát igen, ő az evangéliumi szegénységet egy-egy (forintban számolva) pármilliós órával a csuklóján gyakorolja, egy időben az ország legnagyobb cigaretta-importőrévé tette az egyházát, arról beszél, hogy szerinte a háború egy metafizikai dimenzióban a buzifelvonulások ellen zajlik (közben álmában nácizik is picit), és valamivel több mint száz évvel le van maradva, amennyiben az első világháború tábori püspökeihez hasonlóan, nettó háborús uszításban utazik.

A tisztességtelenségben megőszült főpravoszláv amúgy a szovjet időkben a KGB ügynöke is volt, de ma már szinte büszke rá, ami nem is csoda, tekintettel arra, hogy a főnöke (úgy értem a tényleges főnöke, nem az akit hívei fölé, az égbe gondolnak) szintén a komcsi titkosszolgálati erőszakszervezetben szocializálódott. (Azt' a világ meg csodálkozik, hogy diktátor lett belőle.)

Kirill pópa a putyini rendszer egyik oszlopa, nem mellesleg jelentős oligarchája, akinek  a vagyonát úgy négymilliárd dollárra becsülik. Tudja fene, valahogy nehéz elhinni róla, hogy a mélyen megélt és megvalósított hit embere, vagyis ha a a cárevics többi maffiózójának kimenekített milliárdjait is szép sorban zárolják nyugaton, akkor miért pont ez véresszájú, simlis alak lenne kivétel.
A középkor állítólag régebben volt már, nem kellene, hogy valami egyházi rang bármi módon is felmentsen bárkit a világi (az érthetőség kedvéért: polgári) szabályok alól. Kivéve persze, ha a trón és az oltár még mindig, vagy már megint, nem bír kiszakadni a másik halálos öleléséből. Ez esetben szó szerint.

p.s. Közben kiderült, hogy az uniós vezetők hétfői tárgyalásán nem pátriárkázott a felcsúti stábja, kedden sem pátriárkáztak, még szerdán is kussolt mindenki, és esetefelé, a szavazás alkalmával ugrottak elő a vétóval, mert csak. Acélos egy jellem a pártvezér és kancellár, akárki megmondja. Oly bátran sunyít,ahogy nem sunyít senki más.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése