2022. június 25., szombat

Amerika halszagú

Pontosabban a Maine állambeli halászfalu, Szarfészek (nem így hívják, illetve csak az egyik főszereplő) halszagú, de az annyira, hogy rá lehet könyökölni. Az Átmenő forgalom (Blow the Man Down) című 2019-es műegész itt játszódik, történik, felsejlik és zajlik, a szokásos „kisvárosi titkok“ tematika mentén. Csak míg alapesetben ez egy Stephen King-regény lenne, itt inkább a Coen-fivérek, különösen a Fargo szellem idéződik meg, ha már felsejlés.

Az alaphelyzet az, hogy a két nagyon különböző, fiatal felnőtt nővérnek épp meghalt az anyja, rájuk hagyta a házat, a halboltot (mi mást?) meg ipari méretű adósságot. A csajok eltérőn dolgozzák fel az esetet, az egyik falfehér arccal aggódni kezd, hogy most mi lesz, a másik kocsmába megy, bár utólag egyik sem bizonyul gyümölcsöző stratégiának. A kocsmatündért például egy részeg állat megpróbálja megerőszakolni, mire ő tiszta önvédelemből torkon döfi valami kézreálló szigonnyal, de hát a helyi kultúra ugye.

És akkor jön a feminista fekete komédia, a nővérek végül is összezárnak, még szerencse, hogy a hullát könnyen eltüntetik, hisz a családi halbolt okán profin tudnak filézni, és bazi nagy hűtőládájuk van. Amibe korrektül bele tudják darabolni az elhunytat, hogy aztán a tengerbe vágják ládástul. (Ami persze nem biztos, hogy jó ötlet, ha már annyian halásznak a környéken...)

filmkatalogus.hu

És segítségük is akad, a kisvárosi öregasszony-trió személyében, akik a néhai anyukával még anno kötöttek egy afféle titkos szövetséget, amibe szép lassan beavatják a lányokat is. Na ja, egy ilyen helynek, valahol Isten háta mögött kettővel, ahol hideg van, hó és halál (meg halszag) saját törvényei vannak, amiket ráadásul a háttérben a nők hoznak meg, ha a már a pasik naphosszat csak halásznak, valamint halszagúak. És nem mellesleg, a fő háttérember a helyi bordélyház (hivatalosan panzió) madámja, ahogy azt egy ilyen helytől el is várjuk. Persze épp egy banya-palotaforradalom kezd kibontakozni ellene, részben mert sokat tud sokakról. (A lányok anyja is jó eséllyel kurválkodott kissé, illetve madámkodott, mikor még fiatal volt, kellett a pénz, és sok volt az átutazó matróz.)

Az egész sztori mögött ott vannak a múlt szokásosan sötét titkai (ha nem lennének sötétek, nyilván nem lennének titkok), halott prosti, torkon szúrt verőember, büdös szájú kispályás bandafőnök, lopott pénz, zsarolás, korrupt helyi zsaruk - komolyan, már az lenne a csoda, ha nem halottakkal lenne dekorálva a dramaturgia. Ha egy ilyen kisvárost meglátunk, már várjuk is a hulladékok hulláit, igazán csalódást keltő lenne, ha simán csak misére járnának két halászás között.

Az Átmenő forgalom tényleg fekete komédia, bár inkább fekete, mint komédia, de a hangulata tízből tízes, fura is, hogy nem angol és/vagy ír film, bár ott az ilyen tengerparti helyeken inkább fekete romantikus vígjátékok játszódnának, már ha létezik egyáltalán ez az alműfaj. (Ha nem, majd találja ki valaki, engem érdekelne.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése