2022. június 29., szerda

A visszanyerés-alternatívák

Most már naponta olyan címek jönnek szembe, hogy "ma is egy kicsit melegebb lesz", de kérdem én, minek? Szerintem már elég meleg volt eddig is, nem tudom ki a felelős az időjárásért kormányzati szinten, de szarul csinálja a munkáját, ezt a hőmennyiséget ugyanis el kéne osztani az évben, egyenletesen, és akkor nem kellene télen annyit fűteni. Vagy mit tudom én, tolják arrébb a Napot, hogy olyankor is jobb szögben süssön be az erkélyemre. Nincs erre valami EU-s forrás? Szerintem kevesebb kilátóval, térkővel és stadionnal össze lehetne spórolni rá némi pénzt, hacsak nem maga a Brüsszel csinálja direkt a globális klímaváltozást, csak hogy szívasson minket. (És másod- meg harmadsorban a nevadaiakat Kolorádóban, az arabokat en bloc, meg mindenkit, aki nem a Háttérhatalmuk klímáit használja, és igen, ez lehet a klímaváltozás igazi értelme. A légkondi-lobbi spekulánsainak Celsiusban mérhető bitcoinja.)

Viszont az energiahatékonyság jegyében még mindig nem raktam össze a szoba ventilátort (a szegény ember légkondiját), az árnyék+kereszthuzat kombóhoz nem sokat tudna már hozzátenni (és a huzatenergia szuperzöld, csak sok benne a kipufogógáz), engem meg idegesít,  mikró helyett kirakom a napra a fagyasztott bármit, a vécét meg csak akkor húzom le, ha használom. (Ja,ez eddig is így volt, de most már tudatosan csak akkor, nem holmi ösztönös szeszélyből!)

Viszont van egy csomó potenciális energiaforrás, amit egyáltalán nem használunk ki. Például a postán, teszkóban, repülőtéren sorban álláskor jól láthatóan irtózatos energiák fortyognak az érintettekben, szinte izzik a levegő (plusz izzadságszag), ezt be kellene csatornázni valahogy. Ezzel kéne foglalkozni a sok tudósnak, a helyett hogy tanulmányokat írnak a TikTok neurobiológiai jelentőségéről, vagy az A és E betűk arányáról Arany János kései költészetében.
Vagy ott van a fingás. Rengeteg metángáz szabadul el, amit nem hasznosítunk például erőművekben, vagy telefon-akkumlátorokban,. Oké, nem mi emberek fingjuk hozzá a legtöbbet az üvegházhatáshoz, hanem konkrétan a szarvasmarhák, de ha feltalálták már a fejőgépet, nem lehetne a másik kivezetésükre is rákötni valamit? És akkor lesz sok ingyen biogáz, miközben nem fingják szét nekünk az ózonréteget. A marhák.
És tegnapelőtt jutott eszembe még egy remek lehetőség. Úgy reggel fél hat felé irtózatos csattanás az erkély felől, mentem is kinézni, és két autó csapódott be egymásba frontálisan. A személyautót csak hátulról láttam, de abból ítélve, ahogy annak a másik furgonnak lebontotta a komplett elejét, nem sok maradhatott a szélvédő előtti részéből. És egy ilyen ütközéskor is irgalmatlan energiák szabadulnak el, amit ezek a későbbi roncsok abban a pillanatban simán elnyelnek, és az egész tényleg a  karosszéria, meg részben a motorblokk lebontásár megy el. Pedig tucatnyi laptopot fel lehetne tölteni vele, nem is szólva arról, menni pirítósra lenne ez elég, árammá alakítva. Szóval az autógyáraknak ezt kellene valahogy fejleszteniük, mert ha a' energia áramba menne, nem bontaná le az autót magát, és hát ugye a pirítósok. (Mondjuk az autógyárak pont leszarják, hány kocsit törnek péppé a tulajok, sőt ez jó nekik, hisz amint tehetik, úgyis vesznek újat.)
Meg valamit kezdeni kéne a porszívóból hátul/felül kifelé jövő meleg légáramlattal is... Hisz mint az köztudott, energia nem vész el, csak gyakran.

tegnapelőtt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése