2022. június 23., csütörtök

A szódás lova(gja)

Számomra most derült csak, hogy létezik egy szervezet, mely azt a hangzatos nevet viseli, hogy "A Magyarországi Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendje". Lovagrendje??? Azért ezt nem enyhe túlzásnak érzem, én már az ilyen bor- meg pálinkalovagokon is röhögök, kábé annyira hangzik szakszerűen a lovagoskodás, mint a több országban is hivatalosan bejegyzett Jedi-egyház. Pedig azok még igazi kitalált lovagok voltak, izé, vannak lenni.

Persze lehetne az egész egy fricska is, mondjuk a "Veri, mint szódás a lovát" mondásra rímeltetve, itt a szódás lovagrendjét veri az élet, meg a kivagyiság, a név pedig nyilvánvalóan elírás, miszerint nem Jedlik, hanem (a fentieknek megfelelően) Jedik. Annak hogy 'ányos' meg úgysincs semmi értelme.

De ha már lovagrenendezünk, lovagrendezzünk egy szélesebb spektrum vonatkozásában. Azaz lehetne lovagrendje például a kakaós csigának, az álmatlanságnak, a szén-dioxid kibocsátásnak vagy épp az elengedett kormánnyal biciklizésnek is. Rendesen, hülye egyenpalástokkal, nyakba lógatott félkilós, de legalább értelmetlen plecsinkkel, és visszafogott szabadkőműves-motívumokkal. Meg persze a többszörös tagság szigorú tiltásával, azaz attól, mert valaki rosszul alszik, és szereti a kakaós csigát, még választanai kell majd, hogy melyik rendben akar lovagolni. Lovaglani.

De most tényleg, ez a dolog, hogy a vízbe buborékot rakók is lovagrendeset játszanak, az már csak a szánalmas-röhejes tengelyen értelmezhető, és az alábbi képen különösen felemelő (már a sötétítőfüggönyből komponált lovagi viselet mellett), ahogy a Rend tagjai műanyag pohárból fogyasztják a terméket. 
Jut eszembe, én szoktam zacskós levest csinálni, időnként néha, és ugye annak is az a lényege, hogy valamit teszünk a vízbe. Pont nem buborékot, de épp ezért alapíthatok erre is egy külön lovagrendet. Jelentkezni nálam lehet, tízezer éve tagdíj befizetésével, postafordultával meg küldöm a függönyt. De zöldet, nehogy összetévesszenek minket az aljadék szódásokkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése