2022. június 21., kedd

Stadionnyi világnap

"Iszlamisták rohantak le jógázókat egy stadionban a Maldív-szigeteken" - ez a cím jött szembe a 444-en, de már meg sem lepődtem. Az iszlamisták ugyanis nem muszlimok, hanem ilyen -isták, az effélék meg főleg lerohanásban utaznak. Fasiszták, kommunisták, iszlamisták, terroristák, ugyebár. (Na jó, az anarchistákra ez nem feltétlen igaz, bár még az anarchizmusnak is volt egy terrorista szélsősége.) De az tényleg fura, hogy mi fájt ezeknek az aktuális istáknak azon, hogy egy csomó ember egyszerre jógázik egy stadionba? Nem mellesleg, mert ma van a jóga világnapja.

Nos, a muszlimsta barmok szerint, ez az egész jóga ellentétes az ő vallásukkal, amiből az következik, hogy szerintük a világon mindenkinek az ő szabályaik szerint kell léteznie, különben pofozva lesznek.
Pedig egy stadionnyi együtt jógázó az égvilágon semmire és senkire nem jelent fenyegetést, szimplán csak röhejes.

Mert a világ nagy részén azt gondolják jógának, hogy közepesen frusztrált háziasszonyok és másnapos egyetemisták egzotikusnak gondolt, álmosító háttérzenére gimnasztikának egy matracon, pénzért. Pedig ennél messzebb nem is lehetnének a jógától, ami filozófia és meditáció, és csak néha tartoznak hozzá testtartások, azok nélkül is tökéletesen gyakorolható. Amit a nénik összetornáznak, az a sokféle jóga közül az egyik (a hatha) végtelenül lebutított változata. Persze ha nekik ez jó, nekem azzal nincs bajom (nem vagyok mohamedista), de azért szánakozhatok rajtuk, hogy van valami, amit akár el is érhetnének, minimális erőfeszítéssel, de nekik bőven elég a teszkó gazdaságos változat, és közben még fúde spirituálisnak is képzelik magukat. Alaptalanul persze.

Misztikus spiritualitás... (szekesfehervar.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése