2022. június 1., szerda

Hálaad O.

O. Zoltán, plébános állagú közéleti szekértoló, misézett egy lendületeset a felcsúti döbrögi születésnapja alkalmából, ahol még imádkoztak is a hatalmi gőgben megőszült örökös pártvezér és kancellárért. Oké, biztos rá is fér a pasira, és a katolikusok szerint sosem késő megúszni a pokolot (pokolat... poklat... azt), még egy olyan református esetében sem, mint a mi zsebdiktátorunk.

Ámde. Amit a plébános (aki korábban a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét is vezette, és nem szakadt rá az ég az indokolatlan jelzők miatt) művel, az színtiszta benyalás a hatalomnak, nem is értem, hogy bír (már bocsánat) szaros nyelvvel prédikálni. Ráadásul visszaesőként, szíves közlése szerint ez ugyanis náluk, a Főboldogasszony Nagyplébánia templomban már afféle hagyomány, mármint a köpcös szociopatáért imádkozni. Mert ő Krisztus követe a nép számára, az atya szerint, hát mit mondjak, annál rosszabb a népnek. Mert ha ő az, aki "Jézus erejével tölti be saját küldetését", akkor vagy Jézus tanított valami alapvető marhaságot, vagy a plébános szaki beszél félre, hogy szívből vagy érdekből az mindegy is. De lehet tippelni.
Egyébként rendes, komolyan keresztény ismerőseim egyike sem szokott hatalommániás és képmutató alakokat igénybe venni közvetítőként Krisztus követéséhez, megy az nekik maguktól is, meg a magukhoz hasonlókkal közösen. (Bár a római kaotikus egyház azért preferálja a palotákban lakó, dúsan aranyozott főpapokat, de az egy darab itt felejtett feudalizmus, az én vallásgyakorló keresztény ismerőseim meg jobbára protestánsok.)

A felcsúti viszont "fáklyaként világít" a mocskos, dekadens Európában, ja ezt látjuk mi is, minket is leéget a civilizált világ előtt, folytatólagosan. Már egy rendes ünnepi gyűlöletkampányban sem tudom végighallgatni a pasit, akkora bennem a szekunder szégyen. Mert ugyan ő az, aki intellektuálisan alulról célozza meg a felső tagozatot, de nekünk kell helyette is szégyenkeznünk, ha már ő efféle műveletekre láthatóan képtelen. (Nem mindegyikre persze, a kicsinyes bosszú, meg a cinizmussal felütött arrogancia például jól megy neki, utóbbit próbálják a hívei humorérzéknek eladni.)

De szektavezérnek pont ideális, és bár a Jézus nevű egykori is egy kis, szakadár zsidó eretnekmozgalmat indított el, az ő startup-ja évezredes távon is sikeres lett, ami a Felcsútok Géniusza esetén finoman szólva is valószínűtlen. Bármennyit is imádkoznak érte kormányhitű plébánosok.

(fészbuk)

p.s. A hvg.hu beszámolójának a címe is egy idézet O.-tól, a szégyenpapság eme jeles képviselőjétől, miszerint "Lehet jól is érteni azt, hogy Diktátor." Akkor most rossz hírem van: Nem, nem lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése