2022. június 26., vasárnap

Házmestertempó

Kövér Bajusz parlamenti házmester és tankönyvi paranoid egynéhány dékás képviselőnek lecsípett a fizetéséből, miszerint túl sok szavazáson nem vettek részt. Mintha nem tudná (tudja persze, csak kurvára nem érdekli), hogy egy ellenzéki - vagy akár kormánypárti - képviselő részéről a nem szavazás is lehet pont olyan politikai véleménynyilvánítás, mint a valamire szavazás. A bojkott vagy az obstrukció lehet hogy nem igazán elegáns eszközök, de ettől még legitimek pláne ha az ellenzéknek a házmester úr szerint amúgy is a sarokban szipogva kellene kussolnia, és néha megszavazni az aktuális főpárti aljasságokat. Lássuk be, ebben a miliőben azért nem sok eszköze marad egy ellenzékinek, már nem a kar  a jakabpéteri értelemben vett krumpliszsákokkal bohóckodni.

De ha már az az indok, hogy nem végezték a munkájukat ("Há mémá' énsenem kapok fizetést, hanem megyek be!"), akkor azért lenne itt két megfontolni való:

- Egy parlamenti képviselő munkája kicsit több annál, mint hogy szavazáskor gombot nyom, mondhatni a nyomogatás valójában csak elenyésző része az egésznek, nem is a jéghegy csúcsa, hanem a jegesmedvekaka a jéghegy csúcsán. (Már ha a medvék oda, ugyebár...) Sőt, mivel a parlament maga egy cirkusz alakú valóságsó, immár jó ideje, ahol mindenki csak a nyilvánosságnak szerepel, és bármilyen érdemi vita legfeljebb a színfalak mögött lehetséges, pont az ottani performanasznak van kisebb jelentősége, pláne egy egyéni képviselő számára. Ezt nyilván tudja  a kövér nevű elmeroggyant is, csak úgyszintén nem érdekli.

- Ellenben nevezett bajszos házmester hivatalosan ugye egy "közjogi méltóság", miközben működése kezdete óta épp a méltóság az, ami fájdalmasan hiányzik az összes megnyilvánulásából. Van sértődöttség, pitiáner bosszúvágy, óvodás katonásdi (ahogy anno Novák Maris mondotta: pattog, mint kecskeszar a deszkán), ám ebből legfeljebb az agresszív kismalac viccbéli archetípusa rakható össze, de az meg csak méltóság nélkül működik. Mint a parlamenti házmesternél. Szóval ha ő, mint közjogi méltóság kapja a fizetését, akkor nyugodtan elmondható, hogy ő sem felel meg a munkaköri leírásának, azaz nem végzi el azt, amiért fizetjük, és akkor ez még csak a forma, a külsőség, a mögötte lévő tartalomba meg bele se gondoljunk, ez már egy pszichiáter dolga lenne.

De hát ő erre van tartva, utasítgat, büntet, be- és főleg leszól, mint a fideszesek jelentős része. Ahogy a haverjai a kormányban, igazából sokszor nem is ők a kormány, hanem inkább az ellenzék ellenzéke, ami azért elég szánalmas egy alapállás, de hát a pillanat uralása közben maximum ennyire telik nekik. Ennél többhöz a mohóságon és arrogancián túl már tehetség, no meg tudás is kellene, de az számukra csak valami bolsevista trükk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése