2022. június 1., szerda

A harmadik ne magad légy...

Az orosz állami tévé szerint már zajlik a harmadik világháború, erre itt tegnap délutánra már majdnem kisütött a nap. Aztán olyan nagyon mégse, elvégre az nem illendő egy világháború esetén. De van abban valami, hogy a durvuló autokráciák (jó, hát a putyini rezsim az inkább már diktatúra, csak részben posztmodern eszközökkel) egyre jobban bezárkóznak, egyre inkább magukat igyekeznek a világ közepének láttatni.

A moszkovita média nem győzi hangsúlyozni, hogy immár az egész világ ellenük van (tényleg, tudnak erről mondjuk Nigériában, Uruguayban vagy például Burmában?), tehát nekik van igazuk. Mindenki más hülye, hogy szembe jön az autópályán. Próbálják valamiféle perverz Dávid és Góliát történetnek láttatni az egészet, hogy őket itt kérem báncsák a Külföldi Bárkik, ők nem az ukránokkal háborúznak, hanem a komplett NATO-val (ha így lenne, már nem lenne így, csak szólok), és a kicsi, gyenge mindig szimpatikusabb kell hogy legyen. Hát igen, gyilkolnak, fosztogatnak, erőszakolnak, de ahol a korsó jár a kútra, ott hullik a forgács.

És ha az egész világ ellenük van (mínusz öngyűlölet, hisz az egészben ők is benne lennének), és épp háborút agresszorálnak, akkor az világháború, nyilván. És ha van párhuzam az egykori második, és a mostani harmadik között, akkor ugye Putyin Hitler, a Szocsiban (egy nyaralóhelyen) elkövetett téli olimpia az 1936-os berlini, Ukrajna Lengyelország, Lengyelország meg a fene tudja mi, Lavrov külügyminiszter viszont egy személyben a Molotov-Ribbentrop paktum.

Bár ezt talán az orosz propagandisták sem így értik, nem akarnak ők egy távoli munkatáborban megrohadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése