2023. november 24., péntek

1946-1991

1991-ben ezen a napon halt meg, hunyt el, valamint tolta el végleg a biciklit Farrokh Bulsara, aki akkor már persze rég Freddie Mercury volt, hivatalosan is. Engem ez akkor, 17 évesen mélyen érintett, később még mélyebben, mikor meghallgathattam az Innuendo című utolsó Queen-albumot (nem, a későbbi izék nem számítanak), ami Mercury nézőpontjából már igazából poszthumusz volt, az enyémből meg zseniális, a zenekar második albumához felérő minőségű dalfolyam. És nem csak azért, mert tudtam, hogy egy haldoklás terméke, egy idővel folytatott versenyfutásé, hogy még egyáltalán elkészülhessen, de tényleg olyan esztétikai minőséget képvisel, ami elképesztő. És az utolsó részletig nagyon kitalált, beleértve a borító (és például a címadó szám klipjének) vizualitását.

Mercury amúgy fura egy fazon volt, biztos komoly kisebbségi komplexusokat kellett kompenzálnia, plusz biszex volt (egyesek szerint meg teljesen meleg, csak relatíve későn jött rá), úgyhogy jelentős party-állattá képezte tovább magát, kemény munkával, de sikeresen, hogy már lúd, legyen kövér és rúgjon be, de lehetőleg méregdrága privát bulik kellős közepén.

Hogy nem lett belőle valami szánalmas zenebohóc, amivé például Elton John (amúgy nagy haverja) vált idősebb korára, az több dolognak is köszönhető. Először is tehetséges volt, másodszor kitűnő ízléssel rendelkezett, a harmadik meg az, hogy elég gyorsan élt ahhoz, hogy elég fiatalon halljon meg, szóval nem tudott nevetségessé öregedni a pózaival együtt. Hogy most hogy festene, és miket művelne egy 77 éves Freddie, abba inkább jobb nem belegondolni, mert vagy zenebohóc lenne a nosztalgia hullámain, vagy (és ez lenne a jó eset) tényleg az lenne a kérdés, hogy fest, és milyen képeket. mert eredetileg grafikus volt, képzőművészetin diplomázott. Szóval a B forgatókönyv szerint vidéki birtokán élne, főleg visszavonultan, és a macskáit festegetné, bukolikus hátterek előtt, de már a reggeli gin-martini után. Bár asszem sztárkorában inkább a vodka-pezsgő vonaton utazott, de egy idős és rém gazdag britet valahogy ginnel tudok elképzelni, akkor is ha migránshátterű, mint hősünk. (Ja, ha valakinek eddig nem lett volna meg, Zanzibárban született, Bombayben járt általános meg középiskolába, és 18 éves volt, mikor a családjával Londonba költöztek. Ami nem volt nehéz, hisz a Brit Birodalom alattvalóinak születtek, mint gyarmatlakók.)

Mindegy is, van a polcomon több életrajzi könyv is róla, meg néhán a Queen történetéről, magyarul és angolul, és nem akarom felmondani őket. helyette inkább a fentebb emlegetett szám, az utlsó lemez hattyúdalainak egyike. Bár esetében pontosabb volna főnixxdalt mondani, mert az a zoroaszter vallás címerállata. (A  klipben amúgy közvetlenül már nem is szerepel, mikor ez készült, már nem volt abban az állapotban.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése