2023. november 28., kedd

A nagy Marx-kollaboráns

Ma van Friedrich Engels 203. születésnapja, amit ő már nem ünnepel, hisz minden bizonnyal valami harmadik világbéli proletárként született újjá, legkorábban 1896-ban, szóval azóta már többször meghalhatott, ami nem kedvez annak, hogy tudja, mi is az a dialektikus materializmus. A történelmi.

De amíg még Engels volt, társszerezősködött Marx mellett a Kommunista kiáltványban, és miután a másik nagyszakállú belehalt az életébe, ő fejezte be  A tőke című, mára monumentálisan elavultnak tűnő, jobbára olvashatatlan, és véget érni nem akaró fejtegetését. És míg Marx eredetileg jogásznak tanult, aztán végül filozófusdiplomával a zsebében lett emigráns újságíró, önjelölt mozgalmi ideológus és alanyi közgazdász, Engels le sem érettségizett. Textilgyáros volt ugyanis a fater, aki nem szerette volna ha túl sokat tanul, valami túl szabadelvű iskolában, inkább az üzlet felé terelte, így hősünk később is csak vendéghallgató volt valami egyetemen, míg végül elrabolták az ufók. Ő persze azt hazudta, hogy Svájcben és Toszkánában utazgatott, mert nem bírta a családját meg az egész kisvárosi légkört, de tény, hogy felnőttként már teljesen máshogy nézett ki, mint csecsemőkori  képein.

jacobin.com

Szóval lehet, hogy vissza se hozták, csak valakit helyette, nem is csoda, hogy halála után a tengerbe szórták a hamvait, az angliai Eastbourne mellett, nehogy rájöjjön valaki, hogy idegen, hogy úgy van három veséje, hogy közben nincs vékonybele, az agya meg mechanikus, de a jó fajtából. Meg az is gyanús, hogy Marxhoz hasonlóan Londonban halt meg, így a családtagok se jöhettek rá, még a hamvasztás előtt, hogy Friedrich igazából gyíkember volt, olyan aki függőlegesen pislog.

Persze a csecsemőkori ábrázolatok meg a rákban elhamvasztás között történtek vele dolgok, csak nem igazán érdekesek, mert a textilipar nem különösebben érdekes, Marxszal megdumálni a világ nagy dolgait már inkább, csak az meg nem látványos, úgyhogy filozófiai-szerzői munkássága révén nagyjából odáig jutott, hogy mára a legtöbben (akik egyáltalán hallottak már róla), azt hiszik az Engels az Marx vezetékneve. Marx Engels, aki vastag könyveket írt, közben meg sokat ivott és kurvázott is kissé, meg folyton irányt akart mutatni a munkásmozgalomnak.

Marx bácsi persze ettől függetlenül is jelentős figura volt, mondjuk nélküle nagyon máshogy nézne ki a szociológia, mint ahogy, némely szövegei mostanában is kötelező olvasmányok az egyetemen, míg a vezetékneve önálló művei már nem igazán. De hát a nagy párosból Marxnak volt több esze, Engelsnek, meg több pénze (egyáltalán, neki legalább volt pénze), de a kolléga vezetett, ő meg az oldalkocsiban utazta végig pályafutása nagy részét. Persze ezzel még mindig sokkal jobban járt, mint ha romantikus költőnek áll, ahogy azt ifjan tervezte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése