2023. november 22., szerda

Szoldra hálás

A kirívóan hülye összeesküvés-elméletekkel az a baj, hogy az embert könnyen körberöhögik miattuk, amitől aztán még hangosabban ordibál még nagyobb baromságokat, amitől a környezete hangosabban röhög, és így tovább, az egész egy öngerjesztő folyamat. (A laposföldesek erre a tipikus példa, ők már csak zárt szektaként működőképesek, pont mint a szcientológusok a "Xenu a gonosz galaktikus hadúr" sztorijukkal.)

De például ufókkal előállni már majdnem elfogadott, elvégre ufóidegen ügyben a többség amúgy is agnosztikus, azaz lehet hogy röpködnek felénk idegenek, lehet hogy nem, lehet hogy egy távoli naprendszer küldöttei, lehet hogy csak a házipálinkától halljuk balhézni őket a ház előtt, a konyhában, tudja a fene. Jó, mondjuk a Pataki Attila alakú futóbolondokat azért körberöhögjük, de róla például tudható, hogy elhagyta a várost, őt meg a józan ész, és utóbbi már akkor gyanús volt, mikor kiadott egy kazettát, amin az anyjával énekel nótákat meg operettslágereket. Ehhez képest az ufótörténetei szinte csekélységek, mondhatni írói munkássága részei, ráadásul megmagyarázzák, hogy pontosan hogyan is hagyta el a várost. Repülő csészealjon.

Mostanában meg egy másik, félig agyhalott celeben lehet röhögni, hisz itt van Sóber Nóber, vagy hogy hívják, az ápdétfitnesz-csávó, aki meg nem hisz a Holdra szállásban. Én meg a Norbertek létezésében nem hiszek, szerintem ilyen név nincs is, ez szimplán a Róbert elírása, esetleg a Nagyon Dagobert rövidítése, de semmiképp se egy létező személy. Egyetlen Norbertre emlékszem az ismerőseim közül, de ő matek-fizika szakos volt, szóval nem valódi, mint egy ember.
Amúgy is, a Holdra szállás nyilvánvalóan megtörtént, és milyen profin! Maga Stanley Kubrick rendezte egy arizonai stúdióban, és tényleg látványos lett, szóval hülye az, aki szerint mindez nem volt valós. Kérdezzék csak meg a túlórázó operatőröket meg díszleteseket!

És egyébként is: ha a Hold a Föld holdja, akkor a Föld a Nap holdja, szóval nemcsak hogy volt holdraszállás, de folyamatosan van is, sőt a legtöbben el sem hagyjuk ezt a holdat, amin élünk. Ez olcsóbb, kényelmesebb és kivitelezhetőbb, szóval minek is kellene kurva sok pénzért egy hideg és döglött kőgolyóra repülni, mikor ott csak kő van, szikla- és poralakban, de nincs levegő, Burger King, szabad szombat vagy dialektikus történelmi materializmus. Szóval semmi, amin vitatkozni lehet, amit megehetünk vagy átaludhatunk, ott csak azon lehet problémázni, hogy miben halunk meg előbb. Lehetőségek: elfogy a levegő, megfagyunk vagy kinyír a kozmikus háttérsugárzás. Esetleg kinyírjuk egymást egy vita hevében, ami arról szól, hogy akkor ezt így most hogy? 
Jó, a nácik például elmentek oda, bele is csavarodtak, de nekik épp muszáj volt menekülniük, Burger King meg amúgy se volt még nekik otthon.

Ám a rendes holdraszállást azt láthatjuk most is a jutyúbon, annak idején meg adta a tévé, azaz - mivel sehol sem volt még a CGI - az igen is megtörtént, minőségi kamerák előtt, komoly szakemberek közreműködésével.

Holdrasz állók (critic.de)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése