2023. november 22., szerda

Szentboltzár

Egy ideje megy már a hazai, jobb híján sajtónak nevezett termékelhelyezési platformokon a mantra, hogy itt a világvége, a Lidl bejelentette hogy nem lesznek nyitva az üzleti boltjai december 24-én. Aztán meg a Rossmann is, ha ez így megy tovább, a végén még az Aldiba kell menni fogkrémes-levendulás buktáért vagy velőspacal ízesítésű óvszerért. És ez még csak nem is vasárnapi boltzár lesz, hiszen 24-e ugyan pont vasárnapra esik, de dialektikus gondolkodás is van a világon.  Avagy mivel nem a vasárnap miatt zárnak be az egységek, ez karácsonyi boltzár, aznap elsődlegesen lesz szenteste előnapja, és csak másodlagosan vasárnap, vagyis úgy lesz vasárnap, hogy nem az lesz.

Egyébként ez a december 24 amúgy sem egy jeles nap, csak főleg mifelénk. Az angolszász kultúrkörben például 24-én is szoknak akár vásárolgatni, de csak mert esete buli van, mondjuk a haverokkal a törzskocsmában, de sokszor kifejezetten céges környezetben kefélnek az ügyfélszolgálatosok a bérszámfejtőkkel, a fénymásolón. És jellemzően nem szoktak családilag, ahogy egyszer valami kormányhatalmi alfőasz fogalmazott, „szentestézni“. (Én szentestézek, te szentestézel, ő meg... szentisten!)

Amúgy meg ki az a feledékeny kretén, akinek 24-én ebéd után jut eszébe, hogy hú bazmeg, nem vettem bejglit, ajándékot és kutyakaját? (Én, legalább is volt már ilyen, de én eleve rossz példa vagyok, csaknem mindenre.) Szilveszterkor, na akkor már van értelme, mert ugye este buli fordulhat elő, a céges környezet szigorú kizárásával, a sör meg a pezsgő pedig nem hozzák haza magukat a boltból, előre beszerezni viszont értelmetlen, hátha a céldátumra elfogy.

Plusz volt egy eset, még 2014 szilveszterén, mikor viszont mentem a postára, hogy csináljak magamnak egy utolsó napi képeslapot. Mert ugye bélyeget gyűjtök, és aznap lehetett utoljára föladni levelet úgy, hogy „Magyar Posta“ feliratú bélyeg volt rajta. (Azóta az a megnevezés, hogy „Magyarország“.) Én meg feladtam magamnak egy kellemes ünnepeket, és kértem, hogy jól látható legyen a bélyegző, mert a gyűjteménybe lesz. De ilyen eddig csak egyszer volt ebben az évezredben, Lidlibe egyáltalán nem járok, a Rossmannba meg havonta egyszer, de az addigra már meglesz. Ellenben bezárhatna alattam az optika, nem mintha hangosak lennének, vagy ilyesmi, csak zavar a tudat, hogy másoknak épp a szemét vizsgálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése