2023. november 30., csütörtök

Skitiosaurus Hungaricus

Miközben „az MTA szerint kétezer éve nincsenek szkíták, itthon mégis 1371-en annak vallották magukat, úgyhogy a parlamentnek kell döntenie, elismeri-e őket kisebbségként.“ -írja a hávégé. Ponthu.

Nehéz kérdés, valóban nehéz, kíváncsi vagyok, erre mit lép majd a százharmincöt (vagy mennyi) bátor ember, akik ugye az ormánypárti képviselők bio-szavazógépek a parlementben. És annyira bátran szavaznak parancsra, hogy nézni is tereh. Úgyhogy most is nyilván a Felcsútok Géniusza dönti el, legyenek-e szkíták avagy szittyák itthon, sőt általában a világon, ha már egyszer kihaltak, mint a dinoszauruszok, persze ők még egy másik világpolitikai helyzetben. Szóval most a karmelita kolostor puritán falai közt pattog a dilemma, hogy ha az ezerpárszáz lelkes félbolond kezdeményezése mellé áll(nak) az tud-e még képesnek lenni némi széljobbos szavazat besöprésére. Mert a kormányzásnak nevezett sürgölődés amúgy semmi másra nem irányul. Szóval ha azt mutatják a számok, szívesen mennek szembe az Akadémiával (nem először tennék), és csinálnak magukból bohócót, mert bár az utóbbi baszkurálná kissé a főnök egóját, de van az a százalékban mérhető plusz támogatás.

Amúgy - mint a belinkelt cikkben is olvasható - korábban már nem ment át a hun vagy a székely kisebbség sem, de próbálkozni persze lehet, felkészülnek a besenyők,  a sumérok vagy épp az avarok, utóbbiaknak amúgy is szezonja van ilyenkor késő ősszel, főleg a fák alatt. Ám ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés átcsússzon a felcsútista törvénygyártó üzemen, valamiféle igencsak liberális demokrácia kéne, a mostani, foszladozó díszletek mögül kibukkanó önkényuralom helyett.

Nagy-Britanniában például már 2001 óta bejegyzett a Jedi Egyház, és a jedizmus azóta is nagy számban szedi áldozatait a nagybritánok között.  Ott valószínűleg a szkíták is lehetnének elismert etnikai kisebbség, bár talán megkapargatnák páran, hogy azt' van-é nekik saját nyelvük, létező hagyományaik, vagy egyáltalán, bármilyen dokumentálható történelmük az elmúlt két évezredből? Nálunk meg főleg, azaz Ártunk és Ormányunk annyit hadovál (süketel, rizsázik, valamint fecseg) a hagyományokról, hogy inkább nem szavazzák majd meg, kivéve ha lásd fentebb.

Mondjuk a Jedi Egyházzal pont lehetne próbálkozni, ha már a briteknél lehet (és talán Kanadában is) ilyen, megvan a precedens, és bár a felcsúti döbrögi rendszerint kelet felé tekint, de szerintem a Brexit óta azért jobban értékeli a szigetlakókat is. És hát ezen az alapon lehetne bevett felekezet a pasztafariánus szekta is, avagy a Repülő Spagettiszörny Egyháza, az speciel Amerikából, Oregonból indult, de már Európában is elég népszerű, a felcsútisták is felülhetnének erre a hintára, csak hogy lenyúlják a Kétfarkú kutyák immár szabad szemmel is látható támogatottságát. Ezzel itt:

hu.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése