2023. november 23., csütörtök

Akciós hősök

Mióta Ártunk és Ormányunk, csakis az istenadta nép javát akarja, időnként el is veszi (nekem anno így lett a valamivel több, mint három milliós magánnyugdíj-pénztár megtakarításomból nyolcvanhatezer forintom, mint "reálhozam"), néha viszont úgy érzik a propagandaminisztériumban, hogy valamit vissza kellene adni. Pontosabban ezt a látszatot kelteni. Ilyenkor jön a rezsicsökkentős hazudozás, hogy mi milyen keveset is fizetünk, akkor is, mikor mondjuk a gáz világpiaci ára pont alacsonyabban van, és mindenhol máshol olcsóbb vele fűteni meg kristályos metamfetamint főzni. (De mi Vlagyimir Vlagyimirovicstól és kis barátaitól vesszük, jó drágán, csak hogy fütyüljünk Brüsszelre a neki táncolás helyett, igen büszkén persze. Szuverénen, baszki.)

Ennek az alternatív valóságnak volt része az emlékezetes árstop (amikor már farháttal is lehetett mondatot kezdeni), hisz mikor eltörölték, a sarki Aldiban olcsóbb lett a liszt meg az étolaj, a korábban rögzített árnál. De hogy ennek az épületes baromságnak (mely ugyanakkor láthatóan jól kommunikálható) legyen folytatása, miszerint további szavazatszerző képessége, jött a kötelező akciózás. Ami egy Jean-Claude van Schwarzenegger film esetében még nem akkora probléma, amíg akciózik, addig sem beszél, vagy általában nem próbál színészkedni, és mindenkinek jobb ez így, de a kiskereskedelemből azért konkrét tragikomédiát csinál.

Mert igazából bármekkora engedményt lehet akciónak feltüntetni, miközben eleve évtizedes gyakorlat, hogy valaminek egyik héten megemelik az árát, aztán a következő csütörtöktől akciósan, csak kicsivel többért adják, mint eredetileg. Állítólag ezt most már szigorúbban ellenőrzik, így marad a szegény multilánc akciózása, például az alábbi módon:

444.hu

És ez még csak nem is a műfaj csúcsa, van még ennél lejjebb is. És akár elírás, akár nem (valószínűleg persze naná), mindenképpen szintlépést jelent az alábbi akció, vagy a kereskedelem, vagy az abszurd humor, legrosszabb esetben pedig mindkettő terepén:

eduline.hu

Végül is ha a negatív nyereség is nyereség (és nem hívjuk veszteségnek), akkor a negatív akció is akció, elvégre tényleg kiemelten ritka alkalom, hogy az ember ugyanannyit fizet feleannyi áruért. (Miközben természetesen érthetetlen, hogy hol van itt a megtakarítás? Jobban belegondolva viszont evidens: a boltnál. Ők takarítanak meg 349 forintot, amiért nem kell cserébe fogkrémet adniuk.)

Az efféle akciózást azért még lehet hova fokozni. És most nem arra gondolok, hogy "hármat fizet, egyet kap", hanem hogy az ember kettőért fizet, árut azt nem kap, ellenben három-öt pofont a biztonságiaktól, de azt megbízhatóan. A hülyének is megérné. Pontosabban csak neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése