2019. január 16., szerda

Britex It!

A tegnapi alsóházi szavazás után már biztosan tudjuk, hogy az Egybesült Királyság március 29-én kilép az EU-ból,  vagy mégsem. És ezt k is ennyire pontosan tudják:mert ugye az  a helyzet hogy a Brüsszellel kiizzadt megállapodást bő kétharmaddal szavazták le a képviselők, miként korábban a megállapodás nélküli kilépést is, így marad az, hogy maradnak, de az meg szembe megy a 2016-os népszavazás eredményével, ami egy demokráciában elég gázos.

Ez egy igazi csapdahelyzet, mint valahol egy kommentben olvastam, Theresa May miniszterelnöknek sikerült a csoda, nő létére tökön lőtte magát. Úgy kell például maradnia az unióban, hogy a népszavazás előtt maga is maradáspárti volt, kormányfőként viszont kötelessége a kinyilvánított népakaratot képviselnie. Skizofrén helyzet lehet, álmában két macska volt és játszott egymással.
A megfejtés talán egy újabb népszavazás lenne, a megváltozott körülményekre hivatkozva, és most jó eséllyel a maradáspártiak kerülnének többségbe.

Amúgy nem is lenne baj ha maradnának a britek (meg az északírek persze, hisz gyakran simán lenagybritanniázzák az Egybesült királyságot, pedig az Nagy-Britannia és Észak-Írország egyesült királysága), és egyébként is egy sziget. Tehát földrajzilag eleve el vannak határolódva az EU többi részétől jól, van saját pénzük, baloldali közlekedésük,  hülye mértékrendszerük (mérföld, hogy más ne mondjak) és nincsenek benne a schengeni övezetben sem. Viszont ha hirtelen nem lesz szabad áramlása a tőkének, a munkaerőnek meg az áruknak, akkor nagyot fognak szívni, mert statisztikák szerint az élelmiszer közel 80%-át importálják, tehát a vámok rendesen betesznek a kajaáraknak, meg nem lennének meg a külföldi munkaerő nélkül sem. Például ha a legendás lengyel vízvezeték-szerelők nagy része elhúzna, akkor egy idő után szó szerint szarban lennének a britek (meg sz északírek), persze nem olyan nagyban, mert ahhoz enni is kellene rendesen, de a kevesebb és drágább élelmiszer ebbe nem segít be.

Szóval ha maradnának az EU-ban, az nem lenne nagy és pláne negatív változás a mostani helyzethez képest, maradhatna a font, a pint, a kretén monarchia, és járhatnának továbbra is az út rossz oldalán, mint eddig. Ha kilépnének akkor is, csak kicsit rosszabb körülmények között tehetnék mindezt, némileg drágábban. (Jut eszembe, megfejtettem, miért vannak a konzervatívok többször hatalmon, mint a munkáspárt. Az egész a baloldali közlekedéssel függ össze, hisz náluk a kormány helye a jobboldalon van.)

Persze mi tudjuk hogy Soros a hibás, titokban már elkezdte felvásárolni a nagybriteket meg az északíreket, egyelőre csak Cornwall meg Yorkshire az övé, de már alkuszik Kentre is a háttérben. Szóval Soros keze már betette a lábát oda is, ha már Brüsszelben az ő kottájából úgy fütyülnek ahogy táncolnak, nyilván ezért nem alkuszik a Zunió.
De a kilépést lehetne úgy is csinálni, hogy mondjuk kilépnek az angolok, esetleg a walesiek, de London marad, miként Skócia is (ezzel a skótoknak rögtön összejönne a függetlenség is, bár utálnák az eurót), Írország meg egyesülhetne végre, mondjuk az 1921-es angol-ír egyezmény centenáriumán, így az északírek is maradnának eusok. Az angolok meg rághatnák a ceruza végét, hogy Skócia-mentes Kis-Britannia zászlaja akkor hogy is nézne ki, mert ugye a Union Jack-ben benne van a skót lobogó is.
Valószínűleg maradna az angol, fehér alapon piros György-kereszt, és mondjuk a jobb felső negyedébe bele lehetne applikálni a walesi zászlót is, ami egy vörös sárkányt ábrázol, amint egy zöld mezőn ácsorogva tétován ideges.
Valahogy így nézne ki:


Oké, kevésbé menő, mint a mostani, de hát Kis-Britannia ne akarjon majd olyan nagyra törni, még így is két foci (meg rögbi, meg krikett) válogatottjuk lehet egyszerre, ami pont egyel több még mindig, mint ami a kevésbé szerencsés történelmi fejlődésű országoknak jutott. A lobogót meg Union Jack helyett hívhatnák úgy, hogy "Inverz Dán Zászló Bónusz Sárkánnyal".

Persze ha Londont elvesztenék, az nagy érvágás lenne, de legalább a Temzementi Szabadállam (korábban London), ha már nem az Egyes Leszállópálya (korábban Anglia, lásd Orwell: 1984) fővárosa, rendelkezhet saját zászlóval, himnusszal, GDP-vel és szervezett bűnözéssel, bár ez utóbbi már így is adott. A himnusz lehetne a London Calling a Clash-től, ha már nem maradhat a God Save the Queen/King, miután a királyi család Windsorba emigrál, elvégre nem akarnak ők pár százezer kelet-európai meg egy rakás muszlim és kínai felett uralkodni, pedig csak ennyi jutna nekik. A zászlón meg az unalmas pajzsok és sárkányok uralta címer helyett lehetne egy focihuligán, amint a Hyde Park egy padján ül, egyik kezében dobozos cider, a másikban meg egy Turner-album, háttérben a Royal Albert Hall, és egy tépett Monty Python-plakát.
De ez csak utópia, hogy a Észak-Britannia és Nagy-Írország nem egyesül királyságban Kis-Britanniával, hogy valójában mi lesz azt csak az isten tudja. Elvégre ő óvja a királynőt is, már ha hallgat a gyakran énekelt frázisokra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése