2019. január 26., szombat

Szerepfelfogás

Most épp az a gumicsont Hollywoodban, hogy egy mozgássérült, konkrétan kerekesszékes karaktert miért nem egy mozgássérült, konkrétan kerekesszékes színész játszik? Miért egy olyan, aki tud járni, és csak imitálja a mozgáskorlátozottat, hát miféle világ ez?
És tényleg, hát micsoda dolog, hogy Stallone igazából nem is vietnami veterán bokszoló, Shatner a Star Trek-ből nem is igazi űrhajós, Bruno Ganz meg egyáltalán nem náci, csak megjátssza magát. Oké, régen ezt színészetnek hívták, aminek a legendák szerint az volt a lényege, hogy emberek más embereket utánoztak közönség és/vagy kamerák előtt, olyannak mutatták magukat, amilyenek nem is voltak. De szükség volt a tettetésükre, ha már Kirk kapitány csak egy kitalált karakter, Hitler meg évtizedek óta nem vállalt filmszerepet.

Most viszont a polgárjogi harcosok utolsó hadoszlopa kirekesztést, negatív diszkriminációt kiált, mert az Életrevalók című francia film amerikai remake-jében egy járni tudó színész gurulja a főszerepet. Mint ahogy az eredeti filmben is, de ezen Franciaországban senki sem akadt fenn, Amerikában viszont igen. Szerintem feleslegesen, mert a színész alkalmassága talán mégis azon múlik, hogy tudja hitelesen megformálni az adott karaktert, és nem azon, hogy privátim kicsoda-micsoda. Eddig sem várták el, hogy mondjuk egy leszbikus figurát csak olyannak osszanak, aki otthon is a lányokra izgul, vagy ha a szerepe szerint várandós, akkor pár hónappal a fogatás előtt csinálja már fel valaki. Meg hát elég sokan játszották már úgy Jézust, hogy nem voltak zsidók, és a végén igazából nem szögezték fel őket egy keresztre.

Tehát nyugodtan alakíthat bárki bármit, a rendezőé a döntés, de persze nem baj, ha az aktornak van köze a szerepbelei helyzetéhez. A viszkis rabló alakíthatna például bűnbánó keramikust, Fásy Ádám nyekergő zombit, Kiké egyedülálló lányanyát vagy O.J. Simpson családon belüli erőszakot.
Kiké amúgy az ógörög mitológia egy méltán elfeledett alakja, Nikének, a győzelem istennőjének húga és egyúttal Héraklész titkos szeretője volt. Azonban teherbe esett, és mivel Héraklész nem akart még gyereket, lelépett amikor Kiké szült.

Képtalálat a következőre: „funny camera”
wallpaperup.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése