2019. január 9., szerda

Fedetlen gatyák

Aszongya a volt miniszterelnök, a Hóbagoly becenevű, hogy a szent korona nincs jó helyen a Parlamentben, mert ott mindenféle fickók gatyában bámulhatják, a nők meg fedetlen keblekkel (sic!), és ez tűrhetetlen. Sőt, szerinte az is baj, hogy állandóan megnézheti mindenféle jöttment látogató, jobb lenne ha a csak néha, alkalmilag mutatnák meg a pórnépnek, elvégre egy szentnek nevezett korona nem való csak úgy mindenkinek. Pláne nem bármikor.

Persze az egész agybaj ott kezdődik, hogy mi a fenéért kell egy tárgyat szentnek titulálni? A szent az szerintem egy ember lehet, jellem, viselkedés, életforma, mifene kérdése a dolog, csupa olyasmin múlik, ami egy tárgynak eleve nem lehet. Ez nagybetűs szentkoronázás, ez még komolyan keresztény ismerőseim szerint is szimpla bálványimádás, egy korona lehet történelmi relikvia, lehet szimbólum, de nem lehet szentség. A szentokorna-tan meg egy súlyos marhaság, hatalmi-politikai okokból kreálták anno, de ettől egy tárgyat megszemélyesíteni, akár jogilag is, durva aránytévesztés.

És mivel a korona (kisbetűvel) csak egy tárgy, ezért hülyeség azon háborogni hogy gatyában, meg fedetlen keblekkel nézik meg. (Ha amúgy igaz lenne ez a fedetlen keblekkel dolog, és nem csak költőietlen túlzás, akkor engem is érdekelne...) Egy ötvösművészeti darab, egyúttal történelmi emlék nem szokott megsértődni az őt bámulók öltözékén, ezt talán még a volt vendéglős, volt miniszterelnök is elismerheti. Vagy csak simán az fáj neki, hogy nem őt bámulják fedetlen keblekkel? Pláne gatyában?

Ezzel együtt persze a korona nincs jó helyen az Országházban. Mert egy királyi felségjelvénynek semmi keresnivalója egy köztársaság törvényhozásában, szóval nem a budai várba kellene vinni, mint azt főhősünk javasolja, hanem vissza a Nemzeti Múzeumba, ahol volt. (És nem, fel sem merül a gondolat, hogy azért kellene a várba vinni, mert a felcsúti is oda költözött, a parlamentből.)

A dermesztő az, hogy Boross Péter (aki remekül elvolt persze a Kádár-rendszerben is) egykor ezt az országot vezette, ezekkel a szellemi képességekkel. Oké, Antall halála miatt lett miniszterelnök, de gondolom nem volt kötelező válni, mondhatta volna azt is, hogy kösz nem. De úgy tűnik, politikusi képességeinél csak az önismerete volt kisebb.
Én sem tudnék országot vezetni (se autót, se traktort, legfeljebb áramot), de legalább nem is ambicionálom.

Képtalálat a következőre: „vicces szent korona”
alfahir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése