2019. január 18., péntek

Kimenős polip

Miután az előző posztban egy jót értetlenkedtem  egy mekis tévéreklámon, szembe jött egy hír, amit nem bírok kihagyni. Mint a 444 megírta, az oxfordi Somerville College hagyományos, gólyáknak rendezett nyitóvacsoráján nem szolgálnak fel ezentúl polipot előételként, mert  az nem való mindenkinek. Egész pontosan egy (1 darab) hallgató tett panaszt, hogy benne a polipból  készült fogás kényelmetlen érzéseket kelt, úgyhogy inkább hagyják a fenébe az egészet. Mondjuk ez hagyomány volt, de hát minden hagyomány újdonságként indul, miként a hősök egy jelentős részét a maga korában terroristának tekintették és a legtöbb pornófilm is egész ártatlanul indul.

Az mondjuk nem világos, hogy a kolidzs vezetőinek miért nem jutott eszébe, hogy aki nem szereti a polipot annak nem kell megennie, vagy lehetne B-menü is akár. De minek, mikor egyszerűbb ha ezentúl sonkás-sajtos szendvics lesz a hagyományos előétel, persze csak addig, míg egy vegetáriánus panaszt nem tesz, onnantól csak sajtos, egészen az első laktózérzékeny bölcsészig. Ha következetesen halad ezen az úton a Somerville, hamar eljuthatnak odáig, hogy kenyéren és vízen kell átvészelniük a díszvacsorát a résztvevőknek. Feltéve persze ha nincs köztük lisztérzékeny, vagy valaki, aki öt évesen majdnem vízbe fulladt, ezért az említett folyadékot pohárban sem viseli el pánikroham nélkül. És ha a folyamat végére érnek, a nyitóvacsora nem lesz más, mint szmokingban fogyasztott viszki, hímzett damasztszalvétával és első osztályú fogpiszkálóval körítve. Itt meg biztos feláll majd egy antialkoholista hogy tiltakozzon, de őt végre már tényleg lepofozzák, hogy azért mindennek van határa.

Ekkorra azonban a hagyományt már nyugodtan áthelyezhetik a közeli King's Valami, vagy a Valamilyen Hattyú nevű kocsmákba, elvégre egy kis esti viszkizéshez igazán felesleges elővenni az ezüst gyertyatartókat, meg a pincéreket a pincéből.
Az egyetemista kocsmázás amúgy is egy eleve adott, és igen régi hagyomány, a kocsmákban ráadásul olyanokat lehet enni, mint hal krumplival, hamburger vagy szendvics, esetleg valami pite, és ha van is polip, nem erőltetik az emberre. És senki nem érzi magát kínosan attól, hogy nem tudja, miképp is kellene elfogyasztani,csak mert otthon a gyári lakótelepen, a fater nem kergette az asztal körül egy fokhagymás bundában sült polippal. Plusz kihányni is problémamentesebb a kocsmai vécében, mit az egyetemi díszterem perzsaszőnyegére.

Hisz itt igazából attól tojt be bátran az intézményt vezető bárónő (WTF?), hogy a szegényebb sorból jövő diákok nem tudnak mit kezdeni ezzel a gazdagoknak dedikált delikátesszel, úgyhogy egyen mindenki parizeres zsemlét, már ha Oxfordban tudják, mi is az. Ha a polip hagyományosan alap ugyan, de nem bejövős, kimenős lesz az étlapról, csak nehogy a mekiben lássák viszont.

Képtalálat a következőre: „oxford somerville college”
wikitour.io

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése