2019. január 19., szombat

Félrehallás

Napok óta rendszeresen beleszaladok egy reklámba, ahol a Ralf lenyúzza az internetet című rajzfilmet ajánlgatják nekem, jelzem feleslegesen. De most kiderült, hogy ez a Ralf nem lenyúzza, hanem lezúzza az internetet, ami kétségtelenül jobban hangzik, mert kevésbé horror és közben jaj de nagyon fiatalos, mondhatni kúl. Meg azt is hozzáteszik, hogy már mozikban, szóval a zúzás folyamatban van, ami érdekes, mert én még nem vettem észre, most is itt lógok az internetes világhálón, ami tökre nincs lezúzva. (Ragozzuk még ilyen kontextusokban azt hogy tök, vagy az már nem menő?) Business as usual, mondaná a művelt zimbabwei, aki beszél angolul.
Persze az is lehet, hogy Ralfék már lezúzták a netet, csak nem venni észre, mert nincs jelentős különbség a korábbiakhoz képest,a zúzott és a zúzatlan net egyformán lassú időnként, esetleg csak a rajzfilmes internetet zúzzák le, de én nem a Pixarnál fizetek elő, így nem érzékelem a zúzás ténybeli valóságát.

De ha már ilyen hülye címekkel kerülnek a moziba filmek, nekem is lenn egy hasonló ötletem. Épp tegnap láttam a Kurszk című tengeralattjárós drámát, de nekem már az elején röhögnöm kellett. A moziban ugyanis a jegyszedő automatikusan jó szórakozást kívánt, egy filmre, ahol előre lehet tudni, hogy a főszereplők majdnem mind meghalnak, lassú és fájdalmas módon. Szórakozásnak ez a mű nem jó, filmnek mondjuk eléggé, de a tengerfenéken haldokló túlélők küzdelméről valahogy nem a szórakozás szó jut eszembe.
De a cím azért lehetett volna trendibb, mert így nem biztos hogy mindenkinek megvan, miről is szólhat a fim. Kurszk egyfelől ugyebár egy település, aminek a közelében volt a második világháború legnagyobb tankcsatája, másfelől meg egy orosz atomtengeralattjáró volt, ami 2000-ben, gyakorlatozás közben elsüllyedt, és mindenki meghalt rajta. Vagy benne.
Ez tragikus, de az egy szótagos címből egy húszévesnek már nem igazán esik le, hogy mi is akar ez lenni, ezért a fentebb emlegetett rajzfilm mintájára nekem is lenne egy címötletem: "A tenger lezúzza az alattjárót".
(Mondjuk fedélzeti robbanások le is nyúzzák róla a burkolat egy részét, de a zúzás az ütősebb.)

És ma megint volt egy félrehallásom, amikor egy sitcomban azt mondja a boltos, hogy a gyerekkönyvek ott vannak a fa kisvonat mellett, én azt határozottan fakis vonatnak hallottam. És egy pillanatig el is gondolkodtam rajta, hogy mi a fene lehet az a faki, amivel össze lehet izélni egy kisvonatot. És azért izélni, mert hogy pontosan mit is csinálnak vele az nem volt tiszta, részemről még sohasem fakiztam, amennyire tudom még nem voltam fakis, sőt a fakisságot egy kisvonat esetében sem biztos, hogy felismerném.
De ezt legalább csak félrehallottam, míg mondjuk a faszállító című erdőgazdálkodási jármű(vezető) esetében még erre sincs szükség. Mondhatni a faszállító elég fakisan hangzik, akkor is ha erdei vasút jellegű kisvonat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése