2019. január 5., szombat

...és hózik

Itt minálunk felénk már tegnap este óta már megint esik a havazás, csak nem értem hogy minek neki. Merugye a falusi vidék mezőgazdaságában még lehet jelentősége, hogy ugye a vetés meg rajta a hótakaró, de városban a hózás teljesen értelmetlenül felesleges, hisz csak a gond van vele.


Egyfelől el kell takarítani az utakról meg a járdákról, miközben azokat felsózzák valamivel, ami nem só, de még tavasszal is idegesítően hordja a szél, vagy másvalamivel ami viszont apró kavics. Ez utóbbi beleragad a cipő talpába jól, a kutyákra meg cipőt kell húzni, hogy ne vérezzen séta után a mancsuk. És ha már kutyák, a hóban látszik a kutyapisi is, ami egy fűben nyilván nem.

Ráadásul a városban síelni is elég bonyolult, szánkózni egyszerűbb de ha elmúlt az ember tizenéves (és nincs gyereke) akkor nagyon kínos. A gyerek persze remek ürügy lehet, de akkor még mindig kérdés, hogy egy lakótelepen mégis hol.
Szóval a városi hó csak arra jó hogy legyen, de ez kevésnek tűnik, valahogy nincs értelme az egésznek.

Valami időjárásügyi főhivatali kormánymegbízott igazán betilthatná már a városi havazást, sokat lehetne spórolni vele. Eshetne helyette eső, az mégis kellemesebb, nem kell például sózni a nemsóval. Vagy hullhatna az égből manna is, ugyan nem tudom mi az, de gyerekkoromban valami különösen finom krumplisziromnak képzeltem, natúr ízesítésben. És akkor még a kaján is spórolhatnának a városi népek, ha már vannak annyira bénák, hogy nem képesek megtermelni maguknak a gabonát, a zöldséget meg a disznósajtot. Meg egy rendes kertvégi budi sincs a lakásukban, hanem mindenféle csatornázási művekre szorulnak, komolyan mint a gyerekek.

Szóval a városokban be kellene tiltani a havazást, valami nagy-nagy bírságot kiszabni a hóra, ha le mer esni. Esetleg még a Százholdas Pagonyban is be lehetne tiltani, hisz erdei körökben szilárd vélemény, hogy ilyenkor Micimackó fázik. Mondjuk nem csoda, ha nem hord nadrágot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése