2021. január 10., vasárnap

Csirip el

Trampli Donáld az Egybesült Állatok Grill és Bár kirúgott ügyvezetője már ott tart, hogy ha kidobta őt a Twitter, majd csinál magának másikat. Ja, ezt ismerjük,  a magyar net is vagy két hete röhög/szörnyülködik a HunDub nevű keresztény-nemzeti fészbuk-próbálkozáson (kivéve a lelkes, kormányhitű egybiteseket), pedig a felcsútit - emlékeim szerint - még egyszer sem baszta ki az említett platform. De jobb félni, mint megijedni, jobb megelőzni, mint utolérni a sánta kutyát. Vagy valami hasonló. Addig járni korsóval a kútra, míg a legjobb védekezés a támogatásba maga esni bele, ilyenek, lényeg hogy többekben keltse dakota közmondás benyomását.

Mert Trampli számára a Twitter volt az internet, szerintem a fészbukját biztos pont úgy valami vastagon pénzelt alkalmazott viszi, mint nálunk a főnökét, mondjuk meglepő is lenne, ha tudna három mondatnál hosszabb szövegeket önállóan fogalmazni. 
Mert azzal annyi gond van: egyes szám - többes szám, alany és állítmány egyeztetése, központozás meg ilyenek, ja és gondolni is kell valamit írás előtt. Ez utóbbi - a vonatkozó közmegegyezés szerint - előfeltétele a szövegalkotásnak, persze a jelen kommentkultúrája számtalan ellenpéldával szolgál, sokaknak megy már az automatikus gépelés, melynek csúcsa, mikor valaki kizárólag emojikkal kommunikál: szmájli, szmájli, hüvelykujj, szívecske, vigyor, szívecske. Ehhez képest már byroni magasságú költészet a „sunáznám“, az „elsőőő!“ vagy a „kár érte, szerettem a zenéjét“.

Szóval a valaha volt legjobb elnöki első ciklus performálójának a csipogás volt az adekvát médium, de szerencsére még van hova fejleszteni a csatornát. Hiszen a csipogáshoz, miszerint lényegtelen dolgokról  (töred)ékesen előadott nyafogáshoz képest a picsogás jelenti a szintet lépést. És T. Donáld ebben különösen jó, némelyik harcias üzenetén szinte látjuk, ahogy gépelés közben haragosan toppant is egyet. Ökölbe szorult arccal, ahogy azt annyiszor előadta már nyilvános, önmagából hülyét csinálásai közben.
Úgyhogy az alternatív, párhuzamos Twitter lehetne a Beeper. Mert bár fogalmam sincs róla, mi is lehet a „picsog“ angol megfelelője (oké, magyarul is kissé mesterkélt, de legalább majdnem szellemes), a gugli fordító szerint viszont beeps. (Kis szépséghiba, hogy a picsogot cebuano nyelvű szónak detektálja. A cebuano amúgy a maláj-polinéz nyelvek közé tartozik, és a Fülöp-szigetek középső és déli részén beszélik, pontosabban picsogják, ha már.)

Amúgy a trampista őrület szédületes, szakadékba szaladós szertelenségét én nem korlátoznám holmi netes platformok újragyártására. Mivel Trampli láthatóan nem tervezi még a nyugdíjba vonulást (ha csak kedves, de határozott ápolók rá nem beszélik), felszabaduló idejét fordíthatná olyan nagyívű programok megvalósítására, mint a republikánus-konföderalista űrprogram beindítása, ezúttal valódi holdraszállással, ha már annak idején csak belehazudták az egészet az űrversenybe. Vagy kísérletezhetne a Francba a Franciákkal márkájú turbóamerikai majonéz kifejlesztésével (ez kőolajból, krumpliból és marhatojásból készülne), a fehér, alsó osztálybeli óvodások lőfegyver-érzékenyítésével, vagy simán csak felvételizhetne a Háttérhatalom Egyház birodalmi fővarázsló képzésére. Oké, a birodalmi fővarázsló az a Ku-Klux-Klán környékén létező beosztás, szóval lehet helyette vezető sámán, avagy Chief Shaman. Szar vakkal, ha élhetek egy elnöki szintű ócska szóviccel.
Végül is nagyjából ekként értelmezte az elnöki szerepét is, amennyiben a politikát nyelvtanilag hendikepes ráolvasások mantrázásának értelmezte. 

metro.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése