2021. január 15., péntek

Góg és Demagóg fiai-lányai

A felcsúti ramszesz azt bírta mondani a rendes pénteki rádiós kinyilatkoztatásában, hogy jövőre elengedik a 25 év alattiak személyi jövedelemadóját. Na igen, eddig sem volt túl sok kétségem a minielnök elmeállapotával kapcsolatban, de ez megint akkora baromság, hogy a fal adja a másikat.
Mert az adónak (legyen az vagyon-, jövedelem- vagy fogyasztás alapú) nagyjából az a lényege, hogy mindenki egyhangúan és arányosan fizeti (teccenek emlékezni arra a régi kifejezésre, hogy „közteherviselés“?). Lehet persze adókedvezményeket adni, speciális helyzetekre (fogyatékosság, nagycsalád etc.) tekintettel, de a huszonöt év alattiság nem egy társadalmi helyzet, basszák meg.

Az életkor az egy állapot, ami szükségképpen elmúlik, és mindenki átesik több szakaszon is, míg meg nem hal. Így az életkor önmagában semmire nem jogosítaná az embert, ha már nagykorú (addig nyilván igen, ellátás a szülők részéről, oktatás és hasonlók), én például marhaságnak tartom az a közhelyszerű szlogent is, hogy „tiszteld az időseket!“ Mert abban önmagában semmi tiszteletre méltó nincs, hogy valaki már elég régen életben van, a tisztelethez kell valamit tenni, alkotni,  valami jellembeli pozitívumot felmutatni, vagy legalább (a Hippokratészi imperatívusz nyomán) legalább nem ártani. Addig csak a tolerálni kell a másikat, mint embert, és persze lehetőleg ne ártani neki, amíg ki nem érdemli. (Aktuális példa: nem tisztelem Trampli Donáldot, a legcsekélyebb mértékben sem,  mert hiába hetvenvalahány éves, attól még egy szociopata fasz.)

És az előbbiekből következően, szerintem semmi ne járjon pusztán életkori alapon. És igen, a 65 év felettiek ingyenes utazása is egy marhaság, mert vannak akik nagy bajban lennének, ha fizetniük kellene a buszon meg a vonaton, de vannak akiknek ez nem is jelent észrevehető kiadást, pláne ha leginkább autóval járnak. 
És akkor az egész ebből a nézőpontból is igazságtalannak tűnhet, mert az autózó 66 évesek akkor miért nem kapnak benzinpénzt? - Egyébként azért nem, mert a környezetvédelmi alapon az állam inkább a tömegközlekedés ökológiai lábnyomát támogatja, de a vírusos szociális távolságtartás idején már ez sem egy mindent vivő érv.

De akkor mire jó ez az egész? Szavazatszerzésre, semmi másra. Annak idején a 65 feletti ingyenességet még a Horn-kormány vezette be (ha jól tévedek), mert alapvetően a nyugdíjas szavazatokra hajtottak, most meg, hogy a fidesszkádéenpé szarul áll a fiataloknál, nekik kell belengetni valamit, hisz véletlenül épp jövőre lesznek választások. Amikortól ugye nem kellene már SZJA-t fizetni a célcsoportnak. 
És innentől hiába dumálnak majd teli szájjal arról, hogy ők a fiatalokat akarják segíteni, hogy a munkába állás után kicsit több pénz maradjon a számlájukon, mert amúgy nyilvánvaló mire megy ki az egész. Plusz itt is felmerül az arányosság és igazságosság kérdése, mert a nagyvállalkozó apuka gyerekeit is biztos az államnak kell segíteni, hogy hamarabb fizethessék ki a csepeli garzonra felvett hitelt?
Ugye, hogy nem.

A velszi bárdolatlanoknak is milyen jól jönne az adómentesség.

Ráadásul egy miénkhez hasonló kleptokráciában, a populista autokratának mi sem könnyebb, mint januárban nagyokat mondani arról, hogy mi lesz majd jövő ilyenkor, hisz láthatóan azt sem tudja, mi lesz mondjuk két hónap múlva. (Azt persze már tudja, mit fog mondani a kit tudja miről: EU, háttérhatalom, Soros, opcionálisan migránsok, liberálisok, buzik, ahogy a helyzet adja.)
De mindegy is, a felcsúti már megint a pillanatot akarja uralni, hisz marha régen figyeljük már, hogy ha kell, miképp változtatja meg a véleményét, gyakorlatilag bármilyen kérdésben. Amit tehát most mond, annak jövőre annyi jelentősége lesz, mint lepkefingnak a tornádóban. Ahogy az már demagógéknál szokás. (Emlékszik még valaki arra, hogy egyéni nyugdíjszámla, két hét múlva rend lesz vagy hogy itt már öt éve osztrák életszínvonalnak kellene lennie?)

A kormányhitű tömegek meg tényleg elkezdhetnék végre ízlelgetni az olyan, számukra már furcsa kifejezéseket, hogy empátia, esélyegyenlőség, társadalmi szolidaritás, rászorultság, esetleg (ha már annyira iszonyúan keresztények), hogy felebaráti szeretet. Ami nagyjából az empátia, a tolerancia és a szolidaritás régies megfogalmazása, júdeai dialektusban

p.s. Egyébként a hülye pokémonok jól megszívták, mert ők épp idén töltik be a huszonötöt, úgyhogy az összes mutáns rágcsáló kinézetű, japánul csipogó zsebszörny jövőre is fizetheti az SZJA-t, stadionokra főleg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése