2021. január 17., vasárnap

Látszani valaminek, valamiért

Ma átmentem anyámékhoz az ebédemért, azaz kitettem a lábam a lakásból, így megállapítottam hogy hideg  van, és szeretem, valamint észleltem dolgokat a petites perceptions-gyűjteményembe. Ezúttal maszk-nem-viselés témakörében.
Mert maszkot nem viselni sokféleképp lehet, miközben viselni nagyjából egy módon ajánlott, avagy hatóságilag elvárt.

Az alaptípus az aki a kamu-telefonál, és ezért húzza torokra a készséget. A kamu beszélgetés abból szúrható ki, hogy az illető szinte folyamatosan beszél, és két megszólalása között nem hagy annyi időt, amennyiben a nem létező másik bármit is érdemben válaszolhatna. Ez mérsékelten működőképes módszer mert egyrészt elég átlátszó, másrészt a múltkor egy srácnál pont akkor szólalt meg a bejövő hívás jelzése, mikor látszólag a hétvégi programot egyeztette a képzelt barátjával. A nénik a megállóban meg egyből ölni próbáltak a tekintetükkel, rövid távon sikertelenül. (Bár azóta a csávó kaphatott már bakteriális izomsorvadást, vagy gyermekágyi lázálmot, ki tudja...)
A kamu evés az nyilván nem játszik, nincs az a müzliszelet vagy sonkás szendvics, amit fél óráig lehet enni, miközben az ember várja a buszt, ül a buszon, vagy úgy csinál, mintha nem tudná, merre van a buszmegálló. Lehet persze folyamatosan és ténylegesen enni, csak nem érdemes. Mert nincs az tartós orr- és ajakvillantás, ami megérné a gyors elhízást, miközben az ember naponta ingázik mondjuk Szentendre meg a Batthyány-tér között.

A dohányzás is jó indok az undok maszk nem hordásának kimaxolására, én ismertem olyan embert, aki órákig tudott megállás nélkül dohányozni, csak akkor lett rosszul, mikor kiment vécére és hosszú percekre le kellett tennie a cigit. De ha nem a Féltüdő Klub tagságára pályázunk, lehet kamu-dohányozni is, főleg az e-cigivel. Mert a hagyományosnál feltűnhet a közelben állóknak, hogy valahogy nem akar rövidülni a a szivarka, ami közben nem is füstöl de az elektromos változat eleve csak gőzt pumpál a fejünkbe, ami kifújva nem különbözik lényegileg a leheletünktől, így télidőn.

És persze egyre általánosabb népi játék a maszk-készenlét, mikor az ember alapbeállításon egyszerűen torok- vagy állvédőként viseli a cuccot, szőrösebb férfiak szakálltartóként, és csak akkor húzzák föl, mikor jön valaki szembe, aki rendesen viseli, veszélyesnek/ veszélyeztetettnek érzékeljük, vagy rendőr alakú. 
És ma délelőtt hazafelé, jött a nagy pillanat a zebránál. Állunk négyen a pirosnál, a másik három lakossági állampolgár hanyagul a nyakában hordja a készséget, mikor balról feltűnik egy autó a távolból. Fehér alapon kék festésű, a tetején is mintha lenne valami lámpa, úgyhogy mindhárom kolléga egyszerre rántja fel a maszkot, az egyik konkrétan a homlokára.
És mikor odaér a gyanús fehér-kék jármű, már olvasható az oldalán a felirat: Orbit.
Natürlich ohne Zucker, aber mit Panik 

Ez nem az, de mutatja a valaminek látszás hatalmát.
(totalcar.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése