2021. január 1., péntek

A jelen a múltból.

Boldog új évet kívánok! - hazudta Kovács László. Na jó, ez egy parafrázis, valami nagyon régi UP-publicisztikából, de sok más névvel, és tetszőleges köszönéssel/jókívánsággal is működik. Mert a kutya halad az ugató karavánnal, a közéleti politika szereplői meg csak akkor hazudnak, ha kinyitják a szájukat, de akkor megbízhatóan.

És pont ettől nem érdekes az egész, de az igen, hogy hol tart ma a világ (már majdnem azt írtam, hogy 'hol tartunk' - de a világ meg én, az két széttartó történet), ahhoz képest, ahogy pár évtizede elképzeltük. Hogy hol kellene tartania. Ha már épp ma kezdődik az új évtized, hisz 2020 az előző utolsó éve volt, pont úgy, ahogy az ezredfordulót is 2000, azaz az évezred utolsó évnek szilveszterén kellett volna ünnepelni. De addigra az bolygó emberi lakóságának 99%-a ezt letudta már egy évvel korábban, a maradék egy százalék meg azt sem tudta, mi az hogy szilveszter, évezred, pezsgő vagy disznótoros. Vagy csak tojt rá magasról.

Én viszont pontosan emlékszem, hogy gyerekkoromban egy filmben, ami 1997-ben játszódott, már repülő autók voltak, ehhez képest ma is gyalog megyek a boltba, a postára meg a buszmegállóba, ahová indokolatlanul kerekes buszok érkeznek rendszeresen. És nincs légdeszka sem, meg automata cipőfűző...
Jules Verne a tévé feltalálását a 25. századra várta, ám ma már kérdéses, hogy addigra lesz-e a fogalma bárkinek, hogy mi az a TV, ami nem paprika? 

De mondjuk ötven éve, az első Holdutazások idején 2020-ra már Mars-expedíciókat vártak, ahová majd az állandó holdbázisokról indulnak hiperhajtóművel (bármi is legyen az) felszerelt, hagyományos főzőedény alakú űrhajók. Hogy aztán mi a fenét kerestek volna a Marson, az sosem volt világos, de oda már rég el kellet volna mennie pár embernek, mert csak.
És elmaradt az Itélet Napja is, a Skynet nem vette át a hatalmat, persze lehet hogy igen csak nem látszik, mer a Terminátor forgatókönyve helyett a Mátrixé jött be, és most mindannyian egy tartályban lebegünk. Az enyém például egy kétszobás lakótelepi lakásnak látszik. Jut eszembe, melyik online játékban lehet krediteket gyűjteni, amikkel becserélhetem ingatlanomat egy lakókocsira? Mert igazából ott laknék, sőt egy csigaházban, csak utóbbiba nem férek bele, a méretemben meg nagyon hülyén festene.
Valamint nincsenek lázadó robotok, csak olyanok, amik autókarosszériákat hegesztenek össze, meg gonosz algoritmusok, amik pornóhirdetésekkel és kormányinfókkal árasztják el a kommentfelületeket, de annyi humorérzékük sincs, hogy legalább néha keverjék a kettőt.

De legalább, ha eljön az Antikrisztus (Fordítottallah, Inverzbuddha vagy a Lezuhant Spagettiszörny, vallástól függően), nem fogjuk észrevenni, mert épp egy macskás videó alatt keveredünk vérre menő vitába arról, hogy Orcsány vagy Gyurbán-e a nagyobb sperma, illetve melyikünk anyja prostituált, életvitelszerűen. Az Antikrisztus meg regisztráljon és lépjen be, ha akar valamit, de ne csodálkozzon ha anál-animál aktusra, vagy autofellációra szólítják fel, visszatérő jelleggel.

Viszont jó hír, hogy Nostradamus a világvégét (avagy az utolsó ítéletet) 7074-re tette, szóval mindenki nyugodtan vehet még tartós tejet, lakáshitelt, sírhelyet és téligumit jövőre, de de kiégett reaktor-fűtőelemekkel már senki ne akarja működtetni a kandallóját, azok nem bomlanak le csekély ötezer év alatt. Kisugárzásuknak csak töredékét használhatná ki, nagyjából 235 ezer évnyi sugárbetegség és korai halál menne pocsékba, úgyhogy nem is érdemes belefogni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése