2021. január 10., vasárnap

Egyszerűnek kéne lenni

De nem venni pulykakast Debrecenben. Csak úgy simán lenni, instant nirvánában, ahol nem zavarnak a beteljesületlen álmok, a teljesíthetetlen elvárások, az elcseszett esélyek. Mint aki egész nap annak örül, hogy a villamos sárga, a spagetti sokkal hosszabb, mint amilyen széles, és különben is, milyen szépen csillognak a tócsák a sáros járdán. (És nem gondolkodni azon, hogy a tócsa az tulajdonképpen egy krumplis étel, vagy egy költőző madár-e inkább.)

Nem kellene persze papucsállatka-szintre butulni, a Peter Griffin-paradigma kerülendő, de jó lenne úgy látni a világot, hogy mondjuk milyen remek dolog az udvari kútból húzni a vizet, mert egyfelől nem cseszeget a szolgáltató sárga csekkel, közben pedig megvan a napi edzés is, ráadásul a friss levegőn.
Nem kellene célt vagy értelmet keresni az életben, csak derűsen tudomásul venni, hogy kozmikus véletlen vagyunk csupán egy nagy, hideg és rémesen üres univerzumban, aztán beállni buddhista szerzetesnek, és botrányt csinálni a jakvajas tea miatt. Hiszen nem számít a botrány, nyugodtan ki lehet mondani, hogy a jakvaj avas, a tea kihűlt, és a főapátnak büdös a szája. Mert változik ettől a világ? Nem.
A híres pillangó hatás is csak arról szól, hogy egy lepke megbillenti szárnyát Tokióban, amitől hatezer-háromszáz lépésen át Londonban belilul a Temze, de ettől mondjuk az Oort-felhő valamelyik üstökösmagján élő szilícium-alapú létformáknak egy kicsivel sem lesz rosszabb napjuk. Pedig az Oort-felhő galaktikus léptékben nagyon közel van, tulajdonképpen itt, a mi naprendszerünk előszobájában.
De az ottaniakat érdekli, hogy milyen színű a villamos, hogy isszuk a teát, vagy hogy a relatív elégedettség mentén definiáljuk-e a boldogságot? Na ugye.

Ezért kell egyszerűnek lenni, hogy ne röhögjenek rajtunk a távolról repülő ufók, akik már tudják, hogy annyira porszemek csupán a Valószínűségi Univerzum véletlen-alapú létezésében,  hogy hozzájuk képest a a sötét anyag szájában is világít a negró. Egyszerűen tojnunk kell az egészre, az álmok képzavaraival együtt.

Persze nem is látszunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése