2022. január 12., szerda

Bele a vakvilágba

Ma ismét Színésznő Szerda van, és ez úttal Jane Levy egyik filmjét dobta az internet, egész pontosan a Vaksötét című 2016-os thrillert. Aminek az eredeti címe egyébként Don't Breathe, vagyis hogy ne vegyél levegőt, de ez esetben a magyar verzió sem teljes mellélövés, mert az ifjú betörőket fegyverrel üldöző iraki veterán vak, szóval fegyvere van és hangra megy, úgyhogy nem csak a régi ház parkettáját nem célszerű recsegtetni, de kicsit zihálva levegőt venni sem érdemes.

Mert adva van három fiatal, a Bunkó, a Beszari meg a Jócsaj (Levy), akik hát fiatalok és kell nekik a pénz, úgyhogy egyszerű kétkezi betöréssel egészítik szánalmas bevételeiket, méghozzá Detroitban, a város elnéptelenedésig lepusztul végében.
És hát az egyikük kiszúrja, hogy van a környéken egy magányosan élő veterán, akinek évekkel korábban halálra gázolta a lányát egy gazdag család szintén lánya, aztán peren kívül fizettek is neki némi pénzt. Az ember it azt gondolná, hogy ilyesmiért dollárban is milliós összeg jár, de hát a főszereplő csóróknak az a háromszázezer is felfoghatatlanul nagy összeg, amit zsákmányolni remélnek.

A látókörükbe kerülő célszemély ugyebár vak, de pont annyira jól hall, és hát többszörös poszttraumás stresszt birtokló háborús veterán, akinek nem okoz gondot némi erőszak. Úgyhogy Jócsajék hamar fogságba esnek a ház pincéjébe, és onnantól nem náluk van a szervaelőny, hisz az öreghez hasonlóak ők sem látnak a sötétben, előbbi viszont ezt már megszokta, plusz ismeri a saját háza minden szegletét.

filmezzunk.hu

Így aztán jön egy (szó szerint) sötét macska-egér játék, és a pincében ugyan meglesz a széf, de a pasi lányát egykor elgázoló csaj is, szakszerűen megkötözve és a falhoz rögzítve. Ő nem sokkal később meghal, és Jócsaj kerül a helyére, aki ott és akkor tudja meg, hogy a halott nő terhes volt. Mert a nem kicsit megzakkant vén csont úgy gondolta, hogy ha elvette tőle a lányát, akkor lóg egy másikkal.

A végkifejlet aztán a szokásos a négy szereplőből kettő meghal, a másik kettő súlyosan megsebesíti egymást, csak hogy nyitva maradjon a sztori valami folytatásnak. (Ami egyébként tavaly be is következett.) A tanulság meg annyi, hogy ne baszakodj háborút megjárt pszichopatákkal, akkor se ha vakok. Sőt, még a többes szám is indokolatlan: egy vak veteránnal se baszakodj, mert egyrészt bunkóság, másrészt neki már úgysincs vesztenivalója. Van viszont egy frusztrált és zaklatott rottweilere... És egy ilyen kutya a betörőket üzemszerűen megharapja fogni.


p.s. A második rész már nem olyan jó mint az első, ámbár Stephen Lang ott is eszelős tekintettel nézne, ha látna, de ugye nem, meg hát nincs benne Jane Levy, ami számomra erős hiányérzet. (Pedig az is érdekes lett volna, az ő sztorija hogyan folytatódik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése