2022. január 26., szerda

Világrendőrség, globáltroll

Vlagyimir Vlagyimirovics Szovjetunió most akkor vagy ki akar harapni még egy darabot Ukrajnából (ha már a Krím jól esett), vagy nem, amire Amerika Kapitány vagy lép valamit, vagy diplomáciailag mégsem, még szerencse, hogy Bájden elnök nem mindig emlékszik pontosan, előző nap mit is mondott, hogy az orwelli modell értelmében aznap épp Keletázsiával vagy Eurázsiával állt-e háborúban Óceánia. Így aztán kellően rugalmas zavarodottsággal tud semmit nem csinálni, hiába, ő egy puhapöcsű demokrata, nem egy fatökű texasi republikánus, mint mondjuk ifjabb Bush, aki gond nélkül zavarta bele magát (meg főleg az általa főparancsnokolt sereget) egy rendes közel-keleti soha véget nem érőbe.

De Ukrajna kapcsán most láthatóan nagy a zavar, hogy lesz-e belőle egy rendes proxy-háború, vagy csak valami Anschluss 2.1, hogy akkor most a Belarusz határon seregló Poszt- Vörös Hadsereg, meg a valahol máshol, de kétségtelenül  mozgósított jenkik akkor játszanak-e olyat, hogy ki rántja el előbb a kormányt? Mert egymásnak esni nyilván nem fognak,a győzhetetlen armadák esetében a jelzőt úgy kell érteni, hogy nem győzhetnek a diplomácia képviselte hatalmi und gazdasági érdekekkel szemben. 

A modern hadsereg elsődleges feladata nem a harcolás, a fenének hiányzik egy atomfegyverekkel megvívott harmadik, meg egy - ennek nyomán - kövekkel és botokkal lejátszott negyedik világháború. A hadseregek ma már főleg elrettentetésre valók, hogy erőt demonstráljanak, és senkinek se legyen kedve az ellenük irányuló támadás fontolgatásának gondolatával eljátszani. Harcolni kizárólag távoli, szegényebb/kisebb/gyengébb országokban, jelentős mezőnyfölényben hajlandóak, már ha arrafelé elég sok olaj, gáz vagy nemesfém van, és jó hátterek a dicsőséges PR-fotókhoz.

Régebben, mondjuk a 90-es években még az volt a duma, hogy az USA a világ csendőrének szerepét játssza. Na, ez mára azért már nem ilyen egyszerű, mert egy csendőr az néha odacsap (kivéve ha St. Tropez-ban állomásozik, ugyebár), aki csak szavakban és masírozásban erős, az már inkább csak egy troll. Mert az odacsapás, az ilyen lenne, világviszonylatban és példamutató jelleggel, ahol ugye a statuálás a fontos. Fuck Yeah!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése