2022. január 4., kedd

Ideges Dögevők

Ma két híres énekesnek is születésnapja van, az egyikük Michael Stipe az R.E.M.-ből, aki konkrétan világhírű, a másik meg Korda Gyuri bá', aki csak nálunk világhírű, és főleg a hatvan pluszosoknál. A fiatalabbak talán láthatták pókert közvetíteni , vagy valami főzős műsorban megalázni magát, de én egyiket sem fogyasztom, úgyhogy csoda, hogy egyáltalán beugrik róla valami. De hát nem sok jó, Korda bácsi (plusz Klárikám) a túltolt giccs nagykövetei, a létező szocializmus rettenetes táncdalfesztivál-kultúrájának esszenciái, akik valahogy túlélték a gengszterváltást is. (Előtte pedig egy rózsadombi villában bekkelték ki a szörnyű diktatúrát.)
Kordáékat én akkor se hallgatnám, ha fizetnének érte, illetve akkor talán, de ahhoz tényleg perkálni kellene.

Ellenben az R.E.M. már úgy harminc éve is bejött, Michael Stipe pedig tényleg zseniális pali, bár azt sosem értettem, hogy miért pont a gyors szemmozgással jellemzett alvásfázisról nevezték el a zenekart. Amúgy állítólag felcsapták valahol a szótárt/lexikont és a Rapid Eye Movement kifejezésnél nyílt ki. Pedig hívhatták volna őket Ideges Dögevőknek is, bár az alakulásuk, azaz 1980 környékén indult itthon egy ilyen nevű zenekar, ami ma már mindössze arról híres, hogy abban próbált zenélni Para-Kovács Imre, mérsékeltnek is alig nevezhető sikerrel.

Stipe amúgy 1960-as évjárat, művészeti iskolába járt, és ahogy hetvenes évek végén oly sokan, ő is punknak indult (akárcsak az Ideges Dögevők), de hogy aztán mi lett belőle, azt tudja a fene. Rá lehetne kenni hogy valami új hullámos, de annak sincs sok értelme, a zenekara műfajilag talán besorolhtatlan, és minek is kellene besorolni.

Ez meg itt az egyik kedvenc dalom tőlük, főleg mert Milos Forman azonos című filmjének (Ember a Holdon) a soundtrackjében is szerepel, hisz mindkettő ugyanarról a figuráról szól, Andy Kaufmanról, a néha humoristáról, botrányhősről és talán az első médiahackerről szól. Amúgy ha valaki - eléggé el nem ítélhető módon - még nem látta a filmet, az sürgősen nézze meg, nemsokára röpdolgozat lesz belőle!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése