2020. április 8., szerda

Egyetemes

Ma futottam bele abba hírbe neki, hogy miután húsz éve létrehozták a Kaposvári Egyetemet, most meg is szüntetik, pontosabban a gödöllői Szent Istvánnal vonnák össsze, már ha ez kétszázötven kilométerről egyáltalán megoldható, minden esetre sokat kell tolni, hogy odaérjen.
Mondjuk szerintem nem kár érte, évekig tanítottam ott, és hát nem volt egy kimondott Harvark, csak ettől még nincs logika az ilyen összevonásokban. Már abban sem volt, hogy 2000-ben össszevontak egy agrárkart egy tanítóképzővel, hogy aztán a két intézmény képviselői kissé hülyén nézzenek egymásra, hogy jó, de mi közük van egymáshoz

Az ilyen egyetem össsze-visszavonások valahogy mindig a fidesz-kormányok sajátjai, nemrég jötttem ré, hogy igazából három, Eötvös Lorándról elvezett iskoláb is jártam, pontosabban kettő csak utólag nevztek el róla, de ma már így tudom csak meghivatkozni őket a fészbukon.
Volt ugye egy műszaki szakközép, ahol négy év latt egy kurva szót nem fogtam fől a szakai tárgyakból, az most már Eötvösről van elnevezve. (Persze lehet, hogy ha korábban nevezik el, akkor én is jobban boldogulok az elektronikával, ha már a név kötelez.)

Aztán jött Szombathely, meg a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola, ami később már (Sopronnal összevonva) Nyugat-Magyarországi Egyetem néven futott, de egy ideje már ELTE Savaria Egyetemi Központ névre hallgat, szintén egy értelmes integráció után. Azért az rémlik, hogy Szombathelyről Pest az három óra gyorsvonttal is, szóval a sz.helyiek azért olyan egyszerűen nem tudnak mondjuk órákat felvenni a bölcsészkaron vagy épp a TTK-n, nyilván ha személyesen kell ügyet intézni, azt is helyben teszik, miközben helyi erők tanítják őket. Annyi csak a lényeg, hogy a végén azt írják a diplomájukba, hogy Eötvös Lorránd Tudományegyetem, ami nagyon menőn hangzik, de nekem személy szerint Berzsenyivel sem volt bajom.

És hát a végén jártam az "igazi" ELTE-re is, úgyhogy van egy olyan diplomám is, amibe cirkalmas betűkkel bele van írva a menőbb név. De ez sem sokat számít, igazán menő az lenne, ha Oxford lenne beleírva, sőt némely perverzek szerint a Roxfort még menőbb, kár hogy angolul nem így hívják.
De tényleg ezeknek az összevonósdiknak tényleg semmi értelmük, még ne láttam olyat, hogy valakinek is könnyebb lett volna a élete tőle.
A fészbukon tenyésző hülyék meg úgyis azt írják a végzettségükhöz, hogy "az élet iskolája", ami viszont kifejezetten szánalmas bevallása annak, hogy funkcionális analfabéták. És ilyet én láttam még egyetemistában is, brr...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése