2020. április 11., szombat

Mentesség

Ahogy jobb híján a hírportálok gasztrorovatait olvasgatom, folyamatosan jönnek szembe a mindenféle "mentes" receptek,  glutén- cukor- laktóz- és egyébmentes sütemények, tésztaételek és májashurkák. Ez mondjuk értehető, de a csúcskategóriás, unatkozó háziassszony bloggerek már a mindenmentes mindenfélével bombázzák a nagyérdeműt, amikról a receptek alaján lehet látni, hogy tényleg mindentől mentesek, még az íztől is. (Csak a Puffin lekvár ad nekik erőt, és mindent lebíró akaratot!)

Pedig eddig is tele volt a magyar konyha a mentes ételekkel, elég csak a laktózmentes körömpörköltre, vagy a húsmentes dobostortára gondolni, nem is beszélve az alkoholmentes kakaóról. Persze van még hová feljődni, és elgondolkodnék a dobozmentes tej (üvegmentes sör stb.), vagy ha tágabb horizontra tekintünk, a labdamentes foci, esetleg a kerékmentes autó lehetőségén is. Környzettudatosan, nyilván.

Én például ma épp mindenmentes pizzát sütöttem. Ez úgy készül, hogy először is nem bontjuk fel a lisztet, amiből nem gyúrunk tésztát, és így rá sem kell tenni az el sem készült szószt, a sajtot pedig elég csak megnézni a hűtőben, hogy megvan-e még, aztán becsukni az ajtót. Ennek a pizzának előnye, hogy garantáltan nullkalóriás, bármire allergiások is nyugodtan fogyaszthatják, és garantáltan semmilyen E-t nem tartalmaz, hisz úgy hívják hogy PIZZA. Elkészítése idő és energiatakarékos, vendégeinknek (akik ugye a járvány miatt nem jöttek) bármikor készíthetünk belőle repetát.
Italként jól csúszik mellé egy sörmentes korsó, amit így el sem kell mosni

Filozófusok már dolgoznak a létmentes élet és a térmentes idő modelljein is, ha sikerül nekik, akkor mindaannyian egy-egy feket lyukká változva belezuhanhatunk magunkba, egy matematikai ponttá válva, ami aztán tényleg mindenmentes, még dolgozatot sem lehet íratni belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése