2020. július 26., vasárnap

A rendszer idegen

Már két napja vége az Indexnek, úgy értem a logó még megvan, ha ritkásan is, de frissül a tartalom, de azért egy bármelyik korábbi hétvégéhez képest is több mint szerény a felhozatal. Igazi poszt-szerkesztőségi, halálhangulatú uborkaszezonozás, rutinból belefáradással. Nyilván vannak még páran a szerkesztőségben, ők felkúrnak a felületre egy-két valahonnan átvett hírt, de azok is csak a balesetek, időjárás, foci háromszögében kóvályognak, közélei tartalom semmi. Na ja, ahhoz közélet is kellene, mert ami itt e lángoktól ölelt geopolitikai realitásban közélet címén megy, azt máshol maffialeszámolásnak, kamarilla-politikának, korrupciónak hívják, ha meg szakszavakkal akarnak dobálózni, akkor nepotizmusnak. 
A nepotizmus az olyan, hogy akinek hatalma van, annak lesz ettől automatikusan pénze is, és ettől lesz tejjel-mézzel dubajozása az családnak és a család barátainak. A nepotizmus rendszerében nem az számít, mit tudsz, mire vagy képes, hanem kinek a fia-lánya vagy, vagy kihez mentél hozzá, esetleg kinek a fia dug meg minden kedden, és fizet ki néhány felügyelőbizottsági állással.

Na ebben a világban az Index persze hogy rendszeridegen, de mivel egyelőre még nem Észak-Koreában vagyunk, mégsem lehet légvédelmi ágyú elé kötni a főszerkesztőt és atomot dobni a többiekre, sőt nálunk még a polóniumos tea sem jött divatba, pedig igény az volna rá.
A történetben az a leggusztustalanabb, hogy a sok öltönyös kakadu sértődötten kéri ki magának, hogy ugyan, nekik aztán semmi közük nem volt az Index kinyírásához, hisz a főszerkesztőt a tulajdonos képviselője rúgta ki, a többiek meg felmondtak, tisztára maguktól. És egyébként is, fideszéknél nem szokás belepofázni a magáncégek ügyeibe, és pláne nem a sajtó dolgaiba. Biztos rohadtul meglepődtek, mikor egyszer csak az origó "újságíróinak" puha nyelvét érezték az ánuszukban, de hát ilyen a szabad piac, ha ők ennyire félelmetesen tehetséges és jól teljesítő vezetői az országnak, akkor ezt előbb utóbb valaki úgyis megírja. Egyébként is, fantasztikus képességeiknél csak a szerénységük nagyobb. Aki mást állít, az mocskos brüsszelita soroskomcsi libernyákoló, de ők elnézik neki, a kis retardáltnak és még csak közé sem lövetnek.
Hisz a maffia más módszerekkel dogozik. Az indexesek is azután mondtak fel tömegesen, hogy megtalálták a lófejet az ágyukban, mert ártunk és ormányunk már selyemzsinórt küldeni is túl bunkó. (És tényleg, a boldog istván nevű fideszes szararc (mellékállásban parlamenti képviselő) is azzal hencegett ma reggel, hogy pont leszarja az Indexet, ő csak vadhajtások nevű náci csőcselékmagazint olvassa, számára az a vezető hírportál. Hát, neki speciel már Bohumil Hrabal vagy Jaroslav Hasek is megugorhatatlan kulturális nívó, ő egy olyan fazon, akikről az említett urak, vagy manapság Viktor Pelevin igazán epébe mártott tollal írtak, hadd röhögjön rajtuk a nyájas olvasó.)

Agyarország fővárosa Felcsút, akinek ez nem tetszik, az annyit is ér!
(Ceterum censeo: A business class felől nézve, igen is jól fest ez az ország.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése